Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gyimesiho si dnes liberáli v parlamente vychutnali: VIDEO Dúhové vlajky sú prakticky všade, pod oknami aj na šatách

Zákon z Gyimesiho dielne naráža na rázny odpor zo strany SaS. Zobraziť galériu (6)
Zákon z Gyimesiho dielne naráža na rázny odpor zo strany SaS. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Facebook/SaS, Vladimira Marcinková, Ľudovít Paulis - Veda a výskum)

BRATISLAVA - Už dnes sa na parlamentnej pôde rokuje o medializovanom návrhu zákona z dielne poslancov Györgyho Gyimesiho (OĽaNO) a Tomáša Tarabu o štátnych znakoch. Z jeho znenia nepriamo vyplýva totiž ja to, že v prípade schválenia tohto zákona sa skončí právo menšín vyjadrovať na verejných budovách svoje ideové presvedčenie, čo znamená okrem iného aj zákaz dúhových vlajok LGBTI komunity a mnohých iných. Liberálne zmýšľajúci poslanci sa po tejto spolupráci poslanca Gyimesiho s Tarabom okamžite začali búriť a práve dnes sa rozhodli v parlamente priamo protestovať.

archívne video

Poslanec OĽaNO György Gyimesi vyzval Richarda Sulíka na odstúpenie, vraj je v ohrození fungovanie Slovnaftu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanci György Gyimesi a Tomáš Taraba totiž navrhujú, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označujú štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

Tvrdia, že tak reagujú na trend, pri ktorom niektoré orgány SR alebo verejné inštitúcie verejne podporujú niektoré ideológie, najmä vyvesením vlajky prezentujúcu takúto ideológiu. "Týmto konaním nielen porušujú Ústavu SR, ale, navyše, významne polarizujú spoločnosť," uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Práve dnes je v parlamente dúhových vlajok viac ako dosť, ide o protest proti tomuto zákonu

Dalo sa predpokladať, že práve dnes bude v parlamente veľký protest proti tomuto zákonu, keďže dnes sa o ňom v pléne rokuje. "Zabojujeme proti spiatočníkom a spiatočníckym tým, že sa zahalíme do dúhových vlajok, vystavíme si ich z okien a v postoch na Facebooku, a to preto, lebo chceme žiť v tolerantnej spoločnosti," povedala vo videu predsedníčka zdravotníckeho výboru za SaS Jana Bittó Cigániková.

 

🏳️‍🌈 ZA SLOVENSKO PRE VŠETKÝCH 🏳️‍🌈 Snívame o Slovensku, v ktorom by sme mohli spokojne žiť všetci, bez ohľadu na to,...

Posted by Sloboda a Solidarita on Thursday, June 23, 2022

Cigánikovej sekunduje aj pravá ruka ministra školstva a štátna tajomníčka rezortu Svetlana Sithová, ktorá rovnako podporuje protest voči Gyimesiho novele zákona formou vystavenia dúhových vlajok. "Dúhové vlajky sú predovšetkým symbolom tolerancie. Každý z nás občas potrebuje, aby k nám tí ostatní boli tolerantnejší. Ukážme na sociálnych sieťach, našich oknách, že chceme byť tolerantné Slovensko, že vieme byť a že budeme tolerantné Slovensko," odkázala Sithová.

Pridal sa k nej aj jej kolega Ľudovít Paulis. "Všetci sme členovia strany Sloboda a Solidarita. Vo svojich predchádzajúcich pozíciách sme viedli, formovali, vychovávali, usmerňovali množstvo mladých ľudí, medzi ktorými boli aj členovia LGBTI komunity. Považujeme spoločne za veľmi dôležité postaviť sa za našu rektorku, za jej postoj, za vyjadrenie slobodného názoru, za v 21.storočí absolútne normálne vedieť pochopiť, vedieť vysvetliť, vedieť racionálne argumentovať. Dokázať akceptovať a nerozdeľovať," odkázal Paulis.

 

BUĎME K SEBE TOLERANTNÍ 🏳️‍🌈 Najprv zacitujme slová Bohunky Koklesovej, rektorky Vysokej školy výtvarných umení, ktoré...

Posted by Ľudovít Paulis - Veda a výskum on Thursday, June 23, 2022

To, že hlavným ťahúňom protestu je hlavne SaS sa potvrdilo aj tým, že vlajka visí aj na samotnom Liberálnom dome - centrále strany.

Gyimesiho si dnes liberáli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Gyimesiho si dnes liberáli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

K protestu sa pripájajú aj ďalší SaSkári ako napríklad poslanec Miroslav Žiak.

Gyimesiho si dnes liberáli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Miroslav Žiak)

Marcinková prehovorila aj vlajkou z vlastného okna

V ústraní nezostala stáť ani poslankyňa Vladimíra Marcinková, ktorá je s viacerými členmi pomerne čerstvou posilou parlamentného klubu SaS. "Tento návrh má jediný cieľ. Ukázať jednej skupine ľudí, že ich tú Gyimesi a jemu podobní nechcú. Ľudí, ktorí majú rovnaké povinnosti voči štátu ako všetci ostatní, ale práva výrazne oklieštené. Nemôžu mať sobáš s láskou svojho života. V chorobe sa ani len nedostanú k zdravotným informáciam o stave svojho najbližšieho. Nemôžu žiť v bezpodielovom spoluvlastníctve ako ja s manželom, deliť sa o všetko, dediť, vziať si manželskú hypotéku," upozorňuje na novelu zákona Marcinková.

 

DNES Z MOJEJ KANCELÁRIE VISÍ DÚHOVÁ VLAJKA Parlament bude dnes rokovať o návrhu Gyimesiho a Tarabu, ktorým chcú zakázať...

Posted by Vladimíra Marcinková on Thursday, June 23, 2022

Pani poslankyňa, ani vy si nevešiate spodnú bielizeň na verejné budovy, kritizuje Marcinkovú Kuriak

Milan Kuriak za OĽaNO sa po Marcinkovej fotke na sociálnej sieti rozhodol odpovedať a zdôvodnil, prečo za tento zákon zahlasuje. Marcinkovú obvinil z toho, že konzervatívnosť len hrá. "Pani poslankyňa na Váš dom si vešiate čo len chcete, kľudne aj spodné prádlo ale nie na verejné budovy, inštitúcie. Dnes budeme rokovať o zákaze vyvesovania dúhových vlájok. Ja budem hlasovať za, som presvedčený, že návrh zákona bude schválený," píše presvedčený Kuriak.

Gyimesiho si dnes liberáli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Milan Kuriak)
 

Viac o téme: ProtestZákonSaSLGBTIJana Bittó CigánikováSvetlana SíthováGyörgy GyimesiDúhové vlajky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu