Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tvrdá rana Matovičovi! SaS vetovala ďalší jeho návrh: Nenecháme sa vydierať

Richard Sulík Zobraziť galériu (4)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Strana Richarda Sulíka Sloboda a Solidarita sa v stredu rozhodla vetovať návrh Igora Matoviča (OĽaNO). Ten chcel predloženou novelou docieliť zvyšovania platov učiteľov a zamestnancov školstva o 10 %. Dosiahnuť to chcel aj tak, že by sa pristúpilo k zvyšovaniu daní na alkohol či hazard. Sulík po rokovaní vlády povedal, že návrh SaS vetovala, no pochvaľoval si a oceňoval, že toto veto bolo z ostatných strán rešpektované . Liberáli totiž naďalej nesúhlasia s akýmkoľvek zvyšovaním daní.

VIDEO Sulík po rokovaní vlády vysvetľuje, prečo SaS vetovala návrh Matoviča:

SaS na vláde vetovala návrh Matoviča o platoch učiteľov, podľa Sulíka je to vydieranie, je potrebné upokojiť situáciu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič prišiel s návrhom pod pazuchou

Sulík potvrdil, že premiér Eduard Heger, vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) a aj Sme rodina v zastúpení Milana Krajniaka ich veto rešpektovali. "Dnes tento návrh Matovič na vládu predložil takpovediac "pod pazuchou" a my sme tento návrh vetovali," potvrdil  Sulík. "Na platy učiteľov by sme mali nájsť peniaze z rozpočtu, spájanie vnímame ako nekorektné. Vnímame to ako vydieranie, ale chcem sa vyhnúť silným slovám," povedal po vláde Sulík.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (4)
Richard Sulík  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ak máme zvýšiť daň z alkoholu - v poriadku. Chceme vidieť, že budú menšie alebo zrušené koncesionárske poplatky, lebo to pomôže všetkým ľuďom. Ak má byť zvýšená daň z hazardu, chceme vidieť, že bude zrušený 8-percentný poistný odvod, lebo aj to platia ľudia," uvádza príklady šéf liberálov.

V SaS si chcú si dať "pohov"

"Rozhodli sme sa, že si dáme chvíľku 'pohov', aby sa táto situácia upokojila. Mrzí ma, že to dospelo takto ďaleko," povedal Sulík. Na vláde mali podľa jeho slov otvorenú diskusiu aj s Matovičom. Nevie, kedy začnú opäť chodiť na koaličné rady. "Začneme to robiť vtedy, keď budeme mať pocit, že sa situácia ukľudnila," dodal. Deklaroval, že všetci ministri SaS sú k dispozícii premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO). "Je to náš šéf, my to rešpektujeme," podčiarkol.

Tvrdá rana Matovičovi! SaS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Neúčasť SaS na koaličných radách podľa strany neohrozí fungovanie štátu. Sulík uviedol, že o koaličných návrhoch sú pripravení rokovať s premiérom i ďalšími ministrami. Ich súhlas v zmysle koaličnej dohody tak podľa jeho slov vedia dať aj takýmto spôsobom. Poznamenal, že si vedia sadnúť aj šéfovia poslaneckých klubov. Sulík vidí aj výhody ich neúčasti na koaličných radách. Napríklad podľa neho možno zákony začnú prechádzať riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním.

Minister školstva vetoval zvýšenie platov zamestnancov školstva

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vetoval na rokovaní vlády zvýšenie platov zamestnancov školstva. Uviedol to v stredu na tlačovom brífingu podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽANO). "Branislav Gröhling sa dnes zapísal hrubou kriedou do dejín Slovenska, že je prvý minister školstva, ktorý na vláde hlasoval a doslova vetoval zvyšovanie platov zamestnancov školstva," priblížil Matovič. Blokovanie zvyšovania platov učiteľov podľa neho "nemá vo svete obdobu".

Spresnil, že "daňové nadpríjmy" v roku 2022 sa očakávajú vo výške 327 miliónov eur, "rozpočtové nadvýdavky" sú v hodnote 1,648 miliardy eur. "A to vo výdavkoch ešte nie je položka na zvýšenie platov učiteľov," uviedol Matovič v súvislosti s vyjadreniami, že zvýšenie platov učiteľov je možné len z nepoužitých daňových nadpríjmov bez zvýšenia daní.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (4)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa neho nie je pravdou, že SaS nemala k dispozícii návrh na zvýšenie daní. "Mala ho už od 27. marca," povedal Matovič. Avizoval zároveň, že bude svoj návrh na zvýšenie daní predkladať "na každú jednu vládu", kým nebude schválený. "Budeme bojovať za vyššie platy zamestnancov verejnej správy," dodal minister financií.

Minister školstva uviedol, že o platoch v školstve budú rokovať s premiérom alebo aj s ministrom financií tento alebo nasledujúci týždeň. "Táto téma ešte nie je uzatvorená," povedal minister školstva. Zároveň skonštatoval, že nasledujúce dni si sadnú za stôl a vysvetlia si niektoré veci. Očakáva, že na niečom sa určite dohodnú. Návrh zákona, ktorý mal na vládu v stredu predložiť minister financií SR Igor Matovič, podľa jeho slov doteraz nevidel. Nevedel sa preto k nemu vyjadriť.

Učitelia si vyššie platy zaslúžia, PS spúšťa kampaň

Učitelia si vyššie platy zaslúžia. Uviedol to predseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. Žiada vládu o okamžitých šesť opatrení pre školstvo. Hnutie zároveň spúšťa kampaň "Zaslúžia si to" za vyššie platy a lepšie podmienky pre učiteľov.

PS požaduje od vlády, aby v štátnom rozpočte vyčlenila financie na plošné zvýšenie platov učiteľov vrátane nepedagogických zamestnancov o 10 percent. Urýchlene by mala vypracovať systém postupného pravidelného a záväzného zvyšovania učiteľských platov do výšky priemeru Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v porovnaní s výškou platov pracujúcich s vysokoškolským vzdelaním v krajinách OECD, uviedlo hnutie.

Vláda by mala zároveň vypracovať systém hodnotenia pedagogických a odborných zamestnancov. Zohľadnené by v ňom mali byť regionálne rozdiely životných nákladov a odmeny za nadpriemerne kvalitnú prácu a nadprácu, tvrdí PS. Ďalšou jeho požiadavkou je vypracovanie a uvedenie do praxe motivačných opatrení s cieľom prilákať kvalifikovaný pedagogický personál na pozície, ktorých je v školstve nedostatok.

 Na modernizáciu školstva a vybavenie škôl, tried, laboratórií a odborných učební by podľa PS mala vláda vyčleniť v rozpočte financie. Šiestou požiadavkou hnutia je vypracovanie hĺbkovej analýzy potrieb pedagogického personálu podľa regiónov. Na základe výstupov by mala navrhnúť a implementovať opatrenia na účel zlepšenia duševného zdravia učiteľov. "Učiteľky a učitelia si naozaj nezaslúžia byť zajatcom Igora Matoviča (OĽANO), ani jeho hádok s Richardom Sulíkom (SaS). Zaslúžia si niečo úplne iné - lepšie podmienky na prácu a dôstojné platy," povedal Šimečka.

Členka predsedníctva PS Ingrid Kosová poukázala na to, že Slovensko čelí nedostatku učiteľov na primárnom stupni. Mnoho kvalifikovaných učiteľov je podľa nej v dôchodkovom veku a mladí vyučujúci radšej odchádzajú.

Viac o téme: NávrhDanePlatyUčiteliaIgor MatovičRichard SulíkVetovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu