Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Dáta bez pátosu vysmiali Gyimesiho na plnej čiare: Na tlačovke o Slovnafte nesedelo viacero vecí, čo číslo - to hoax!

György Gyimesi počas tlačovej konferencie vraj viackrát zavádzal. Zobraziť galériu (3)
György Gyimesi počas tlačovej konferencie vraj viackrát zavádzal. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Facebook/Dáta bez pátosu)

BRATISLAVA - Už sme si zvykli na početné trenice a útoky medzi SaS a OĽaNO. Najnovšie sa oňho postaral poslanec za OĽaNO György Gyimesi, ktorý chcel takpovediac "sólo" tlačovkou pritlačiť o múr Richarda Sulíka (SaS), aby sa vzdal funkcie ministra hospodárstva. Vraj pri vyjednávaní o embargu na ruskú ropu zlyhal a výroba Slovnaftu je podľa Gyimesiho po 18 rokoch v ohrození. Čísla a údaje, ktoré však Gyimesi na vlastnom brífingu prezentoval podľa Dát bez pátosu nekorešpondujú s realitou.

archívne video

Poslanec OĽaNO György Gyimesi vyzval Richarda Sulíka na odstúpenie, vraj je v ohrození fungovanie Slovnaftu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Richard Sulík verejne podrezal Slovnaft, svojím diletantským spôsobom nám spôsobil škody také, ktoré pocíti každý občan, ktorý si bude chcieť natankovať. Podľa Sulíka je toto maximum, čo môžeme dosiahnuť. Pravda je úplne iná. Sulík o tomto v Bruseli vôbec nerokoval," zaznelo počas minulotýždňovej tlačovej konferencie z úst Gyimesiho.

Žiak istého fejk magistra hovoril vraj čísla, ktoré nesedia s realitou, tvrdia Dáta bez pátosu

"Na tlačovej konferencii jedného poslanca k veľmi sledovanej téme zaznel oznam pre novinárov v zmysle: Minulý týždeň boli ceny ropy Brent 135 dolárov a ceny ropy Ural 65 dolárov," píšu v úvode analytici. Podľa nich tieto závery poslanca mohli evokovať dojem, že rozdiel v cenách týchto dvoch druhov ropy je 70 dolárov a že ruská ropa Ural sa predáva za menej ako polovicu ceny ropy Brent.

"Pán poslanec v pozícii mladého dátového analytika a zvestovateľa dát-čísiel-cien zlyhal. Horšie je, že klamal, a ešte horšie je, že zavádzal, lebo v danom momente sa fakt pýtal na svetlo sveta "pravdivý údaj". Vystupuje v pozícii žiaka istého fejk magistra, a tak jablko nepadlo ďaleko od stromu. Dáta mylné, úsudok chabý, zavádzanie zásadné a šírenie lží vedomé," zhodnotili analytici.

Dátoví analytici preto zosumarizovali skutočný stav cien palív a ropy za minulý týždeň. "Cena ropy Ural nebola nižšie ako 80,44 USD, čo je o 24% viac ako uvádzal rečník. Cena ropy Brent nebola vyššie ako 122,84 USD, čo je o 9% menej ako uvádzal rečník. Rozdiel cien ropy Brent a Ural bol najviac 37,9 USD a najmenej 30,7 USD, čo je mierne viac, približne rovnako alebo aj menej ako polovica rozdielu uvádzaného rečníkom (70 USD)," upravujú údaje na skutočnú mieru analytici.

Dáta bez pátosu vysmiali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Na toto stačí kalkulačka prváka

V subjektívne zafarbenom statuse si nezabudli Dáta bez pátosu ešte do poslanca raz kopnúť. "Ide o zásadné rozdiely, nie sú to integrály ani deriváció a na výpočet postačí kalkulačka žiaka z I. stupňa základnej školy," píšu.

Dáta bez pátosu vysmiali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Viac o téme: BenzínRopaSlovnaftDáta bez pátosuGyörgy Gyimesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu