Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezidentka Zuzana Čaputová sa nečakane objavila na Ukrajine: Zverejnili FOTO, smútok v bojovej zóne

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža Zobraziť galériu (6)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža (Zdroj: Prezidentská kancelária)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok ráno pricestovala na návštevu Ukrajiny. Stretla sa s prezidentom Volodymyrom Zelenským a vystúpila s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu. Po stretnutí s poslancami bude rokovať aj s predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhalom. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

archívne video

Premiér Heger potvrdil, že Slovensko darovalo systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine: Neznamená to, že sme vo vojne (Zdroj: Úrad vlády SR)

Tlačovú konferenciu chystá prezidentka po návrate

"Tlačová konferencia prezidentky sa uskutoční po návrate prezidentky z Ukrajiny. O presnom termíne vás budeme vopred informovať," avizoval Matej.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Prezidentská kancelária)

Predpoludním Čaputová navštívila aj mestá Boroďanka a Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorých ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy a boli značne zničené raketovými útokmi a ostreľovaním.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Prezidentská kancelária)

Hlava štátu už začiatkom mája povedala, že zvažuje výber konkrétneho termínu návštevy Ukrajiny. Povedala vtedy, že chce prísť s konkrétnym cieľom alebo účelom. Takáto návšteva je podľa jej slov spôsob vyjadrenia podpory Ukrajine. Pozvanie pre Čaputovú potvrdil pár dní nato aj Zelenskyj.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Prezidentská kancelária)

Ukrajinu začiatkom apríla už navštívil slovenský premiér Eduard Heger, ktorý tam cestoval spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom.

Ukrajina patrí do Európskej únie

Ukrajina patrí do Európskej únie. V utorok to pred poslancami ukrajinského parlamentu vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že urobí všetko pre to, aby sa Ukrajina stala súčasťou EÚ. Okrem iného jej deklarovala pomoc s vývozom obilia a ďalších tovarov. "Ukrajina patrí do Európskej únie a bude jej súčasťou. Slovensko a ja osobne urobíme všetko pre to, aby sa tak stalo čo najskôr a budem o tom aj naďalej hovoriť s ďalšími lídrami," zdôraznila v príhovore, ktorý poskytol riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

Ďalej uviedla, že Slovensko podporí všetky snahy o mierové urovnanie vojny, ktorú Rusko rozpútalo. "Ale iba za podmienok, ktoré určíte vy, napadnutý a hrdinsky sa brániaci ukrajinský národ," dodala s vierou, že Ukrajina vojnu vyhrá. Tí, ktorí dnes volajú po zastavení vojenskej pomoci, volajú podľa Čaputovej po kapitulácii Ukrajiny. "Preto pomáhame a budeme naďalej pomáhať aj v tomto smere. Prednedávnom to bol obranný systém S-300 či odmínovacie zariadenia a munícia, onedlho to budú húfnice Zuzana," podotkla. Zároveň poukázala na to, že pred mesiacom začali ukrajinskej prokuratúre a znalcom pomáhať forenzní experti a policajní technici zo Slovenska.

"Viem, že zdokumentovanie zločinov, ktoré Rusko napáchalo na Ukrajine, vám vašich blízkych späť nevráti. Dá však možnosť celému svetu povedať, čo sa stalo. A žalovať tých, ktorí to všetko spôsobili," doplnila. Okrem toho poukázala na solidaritu Slovenska pri prijímaní ukrajinských utečencov.

Zdôraznila, že Rusko vedie vojnu proti Ukrajincom dlhodobo. "Konflikt sa nezačal barbarským úderom rakiet v pochmúrne februárové ráno roku 2022. Začal sa dávno predtým, masívnou propagandou popierajúcou vašu štátnosť, vašu národnú či kultúrnu identitu, váš jazyk," povedala s tým, že Západ za osem rokov neurobil dosť na to, aby Moskvu zastavil. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi podľa jej slov nejde o kúsok Donbasu či Krym, ale "chce Ukrajinu zničiť".

Ukrajina vedie podľa prezidentky spravodlivú a obrannú vojnu. "V tejto vojne stojí na vašej strane celý demokratický svet. Nielen rétorikou, ktorú ste počúvali už pridlho. Teraz je čas činov," dodala s tým, že Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré podľa počtu obyvateľov pomáhajú najviac.

Viac o téme: PrezidentkaVojna na UkrajineZuzana ČaputováVolodymyr ZelenskyjParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu