Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podpíše Čaputová Matovičov rodinný balík? Koalícia o jej údajnom odpore nič nevie, krúžkovné je podľa SaS nepremyslené

Koalícia nevie o tom, že by Čaputová nemala podpísať Matovičov prorodinný balík. Zobraziť galériu (3)
Koalícia nevie o tom, že by Čaputová nemala podpísať Matovičov prorodinný balík. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Koalícia nemá informácie o tom, že by prezidentka SR Zuzana Čaputová nemala podpísať rodinný balíček z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý tento týždeň prešiel parlamentom. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike sa na tom zhodli poslanci Národnej rady SR Marek Šefčík (OĽaNO) a Radovan Kazda (SaS).

archívne video

Nepodieľam sa na žiadnom podaní na ÚS pri Matovičovom balíku, situácia je ťažká, uviedla Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šefčík verí, že prezidentka je prorodinná a zákon podpíše. Poslanec mimoparlamentného Hlasu-SD Ján Ferenčák povedal, že strana nechá rozhodnutie na prezidentke. Rovnako tak urobí aj Smer-SD, potvrdil to jeho podpredseda Erik Kaliňák.  

Ľudia podľa slov Ferenčáka čakajú na pomoc a tá neprichádza, poukázal na narastajúcu infláciu, ale aj na najdrahšiu naftu v krajinách V4. "Balíček nepomohol seniorom, pracujúcim, ktorí nemajú deti, ani chudobným. Pomohol bohatým ľuďom," uviedol.

Opozícia nechce riešiť krúžkovné, ale benzín

Podľa Šefčíka však ide o pomoc pre rodiny. Kazda sa vyjadril, prečo s týmto balíčkom SaS nesúhlasila.

Marek Šefčík
Zobraziť galériu (3)
Marek Šefčík  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Poukázal napríklad na to, že tento návrh nepomáha adresne. Kaliňák poznamenal, že všetky okolité krajiny riešia ceny energií či ceny benzínu a nikto nerieši "krúžkovné". Zníženie spotrebných daní na benzín by podporili poslanci Hlasu-SD aj Smeru-SD.

Krúžkovné nie je absolútne pripravené, kritizuje Kazda

Diskutujúci sa dotkli aj témy zvyšovania platov učiteľov. Šefčík verí, že sa so SaS aj s ministrom financií na zvyšovaní platov dohodnú. "Krúžkovné" označil Kazda za opatrenie, ktoré "nie je absolútne pripravené". Podľa neho to nie je žiadna priorita, ako dôvod uviedol nízke platy pedagógov. Namiesto toho sa mali radšej zvýšiť platy učiteľov a zdravotníkom, tvrdí poslanec SaS.

Koalícia podľa Kazdu funguje aj ďalej. "SaS sa jednoznačne cíti ako súčasť koalície," vyhlásil. OĽaNO podľa slov Ševčíka cíti, že SaS je súčasťou koalície. Podpredseda Smeru-SD poukázal na to, že táto vláda je prekonaná a nemá dôveru. Smer-SD podľa Kaliňáka pracuje s ústavnými právnikmi na koncepte petície za referendum, ktoré by sa malo týkať aj predčasných volieb. Predstaviť ho plánujú budúci týždeň.

Cieľom je, aby sa referendum uskutočnilo počas jesenných volieb. Ferenčák dodal, že koalícia sa už mesiace háda namiesto toho, aby prijala účinné opatrenia pre ľudí. Dvojica diskutujúcich z koalície sa zhodla na tom, že vláde sa darí v reformách a prijímajú sa aj dôležité zákony.

Všetko záleží teraz už iba od jednej osoby, tvrdí Matovič

Predseda OĽaNO a predkladateľ prorodinného balíka Igor Matovič už počas tohto týždňa spomenul, že schválenie závisí už iba na hlave štátu. "Je veľmi smutné, že osud 3 miliónov rodičov a detí, ktorých sa pomoc týka, záleží len od rozhodnutia jednej osoby ... nezostáva iné, ako s protirodinnou koalíciou bojovať do konca a vyhrať," píše v statuse Matovič.

Podpíše Čaputová Matovičov rodinný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Viac o téme: BalíkRodinyIgor MatovičZuzana ČaputováRadovan KazdaMarek Šefčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu