Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovenský primár už len zalamuje rukami: Posledné informácie o zvýšení platov lekárov sú skôr urážkou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Známy primár interného oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici Milan Kulkovský má po poslednom porovnaní situácie v zdravotníctve v Nemecku a u nás hlavu v smútku. Navyše o posledných chýroch o zvýšení minimálnych miezd pre lekárov zalamuje rukami a hovorí, že ide skôr o urážku ako o snahu problém vyriešiť.

archívne video

Lengvarský sa cíti normálne, kritike predchodcu Krajčího o tom, že má nejaké iné noty, nerozumie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kulkovský to skonštatoval v poslednom statuse na sociálnej sieti, keď porovnával nemecký zdravotnícky systém s tým našim. Tam vraj majú úplne iný "problém". "Napriek tomu, že tam počet lekárov rastie, je ich nedostatok, pretože čoraz viac z nich prechádza na čiastočný úväzok, a tak na pokrytie jedného miesta je potrebných aktuálne 1,2 úväzkov. Radšej nebudem prepočítavať, prácu koľkých nemeckých lekárov odrobí jeden slovenský. Tam je potom tiež odpoveď na otázku o kvalite poskytovanej starostlivosti…" konštatuje Kulkovský.

Slovenský primár už len
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Štúdio Fotoskop Považská Bystrica/Milan Kulkovský)

Toto nie je snaha problém vyriešiť, toto je urážka

Následne Kulkovský rozobral aj situáciu u nás. "Lekárske odborové združenie na Slovensku už niekoľko mesiacov bojuje za lepšie podmienky pre lekárov s cieľom zvýšiť počet tých, ktorí sú ochotní tu zostať. Odpovede sa zatiaľ nedočkali. Neoficiálne sa hovorí o ponuke minimálneho zvýšenia miezd, pričom čísla sú skôr urážkou než snahou problém vyriešiť," posťažoval sa Kulkovský.

Lenivejší zarobí paradoxne viac

Lekár však upozornil aj na ďalší paradox v našom zdravotníckom systéme, ktorý navyše tým snaživejším uberá značnú časť motivácie takto ďalej fungovať. "Jedným z problémov najmä neatestovaných lekárov je tiež “trestanie” tých, ktorí sú ochotní zobrať viac služieb. Ľahko sa totižto stane, že pár služieb naviac dostane aktívneho kolegu do skupiný tých, ktorí platia takzvanú “milionársku daň (25%)”. Suma sumárum, v konečnom dôsledku môže zarobiť menej ako “lenivejší” kolega. U atestovaných lekárov je progresívne zdanenie platu samozrejmosťou. Ak by som mohol rozhodovať ja, zdravotníkov z progresívneho zdaňovania určite vylúčim," povedal svoj názor Kulkovský.

Viac o téme: Porovnanie LekáriNemeckoSlovenskoMilan Kulkovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu