Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matovič si mýli samosprávy s bankou na financovanie jeho nápadov, vyhlásil Richard Raši

Richard Raši Zobraziť galériu (4)
Richard Raši (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister financií Igor Matovič (OĽANO) nevie nič o samosprávach, mýli si ich s bankou, ktorá má financovať jeho "uletené nápady". Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda Hlasu-SD Richard Raši na štvrtkovej tlačovej konferencii. Deklaroval, že strana podporuje samosprávy aj Združenie miest a obcí Slovenska.

"Vláda sa správa k samosprávam ako k nepriateľovi, vedie s nimi vojnu," podotkol Raši. Podčiarkol, že samosprávy sú v priamom kontakte s občanmi a často suplujú to, v čom zlyháva štát. Kritizuje navrhované zvýšenie daňového bonusu, pripomenul, že samosprávy žijú z daní fyzických osôb. Matovič si podľa neho neuvedomuje, že samosprávy nemajú voľné prostriedky na financovanie jeho nápadov a PR aktivít.

Matovič si mýli samosprávy s bankou na financovanie jeho nápadov, uviedol Raši (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Chystá sa mestám a obciam zobrať 620 miliónov eur

Raši skonštatoval, že minister financií sa chystá mestám a obciam zobrať 620 miliónov eur, poukázal na infláciu, zvýšené účty za energie, rast stavebných materiálov, zabrzdené európske projekty.

ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti, vyzvalo na to i svojich členov (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Upozornil, že samosprávy nebudú mať inú možnosť ako utlmiť svoje aktivity, služby občanom a peniaze si budú musieť brať od ľudí zvýšením poplatkov. Neverí, že Matovič alebo koalícia napokon prídu s nejakým návrhom kompenzácie výpadkov príjmov samospráv. Podotkol, že ak im štát nebude financie brať, nebude im musieť nič kompenzovať.

Matovič si mýli samosprávy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Podobne to vníma aj Ján Ferenčák (nezaradený). Hovorí o čiernom dni pre samosprávy. Podčiarkol, že tie by mali byť partnerom vláde a nie jej podriadeným. Vláda podľa neho prijíma zákony, ktoré samosprávam sťažujú fungovanie. Kritizuje, že Matovičov balík opatrení prišiel do NR SR opäť bez riadnej diskusie, a to aj napriek upozorneniam zo strany samospráv.

Matovič si mýli samosprávy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Viac o téme: SamosprávyIgor MatovičRichard RašiProtiinflačný ba.lík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu