Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štátny úrad varuje: Poisťovniam chýbajú finančné rezervy, tie to popierajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Štátny Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou má na všetky tri zdravotné poisťovne na Slovensku mimoriadne ťažké srdce a dotknúť sa to môže všetkých pacientov na Slovensku. Problém síce vyzerá nenápadne a nedôležito, no zo dňa na deň by mohol spôsobiť hotovú katastrofu. Poisťovne totiž podľa úradu nemajú poriadne finančné rezervy, ak by im došli príjmy a fungovať by potom mohli doslova len niekoľko desiatok dní a doplatili by na to pacienti! Tie obvinenia popierajú.

Závažný problém popisuje denník SME, ktorý vychádza zo stanoviska spomínaného úradu. Problém je totiž ten, že zdravotné poisťovne by si mali podľa európskeho štandardu šetriť peniaze na dva až tri mesiace prevádzky, čo sa nestalo a podľa záverov úradu si nevytvorili dostatočné hotovostné rezervy. 

Žiadny kapitál nám nechýba, bráni sa Dôvera

Poisťovňa Dôvera však nesúhlasí. "Dôvere nechýba žiadny kapitál," odpovedá hovorca Štepiansky. "Výška nášho základného imania predstavuje 219 miliónov eur, čo je vysoko nad zákonnú požiadavku 16,6 milióna eur," dodáva.

Podobne to vidí aj štátna VšZP. "Všeobecná zdravotná poisťovňa spĺňa všetky zákonné požiadavky na výšku kapitálu aj platobnú schopnosť, ktorú oznamujeme ÚDZS na mesačnej báze," tvrdí Ivana Štefúnová z komunikačného oddelenia. Prí štátne poisťovni je však nutné podotknúť, že toto sa jej podarilo aj vďaka vláde a štátu. Ten ako hlavný a jediný akcionár na konci marca totiž zvýšil základné imanie o 120 miliónov eur.

Budova riaditeľstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne
Zobraziť galériu (3)
Budova riaditeľstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne  (Zdroj: SITA)

Žiadna rezerva - žiadna istota liečby

Zásadný problém v tom nevidí dokonca ani rezort zdravotníctva, ktorý tvrdí, že tým nie je ohrozené uhrádzanie zdravotnej starostlivosti poistencov. Analytické spoločnosti sa však na tento problém pozerajú diametrálne inak. Analytik Martin Vlachynský z Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií (INESS) pripúšťa, že ak by poisťovniam v hypotetickom a vôbec nie nereálnom scenári došli peniaze, mohlo by sa skomplikovať hradenie liečby ich poistencom a následne aj liečbu a prijímanie pacientov ako takých.

Štátny úrad varuje: Poisťovniam
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

Dostatočnú rezervu nemá ani jeden z troch subjektov

Úrad vo svojich záveroch z konca roku 2021 uvádza, že ani jeden zo subjektov nemá dostatočný počet prostriedkov na to, aby túto trojmesačnú lehotu splnil. Ak by im totiž došli financie štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa má 13 dní na fungovanie, a súkromné poisťovne Dôvera 25 dní a Union (najviac) 59 dní.

To by spôsobilo historický problém a znamenalo by to, že lekári by fyzicky mohli brať len toľko pacientov, za koľkých dostali zaplatené od zdravotných poisťovní. VšZP aj Dôvera však odmietajú, že by mali málo peňazí. Dôvera dokonca spochybnila závery a počty úradu. "Tvrdenia spochybňujúce likviditu sú úplným nezmyslom," vraví hovorca Dôvery Matej Štepiansky. Práve výraz likvidita sa označuje zjednodušene ako istá finančná rezerva, ktorú majú poisťovne v prípade výpadku príjmov k dispozícii.

Chýba im viac ako 870 miliónov eur, varuje analýza

Audit z účtovnej závierky k 31. decembru 2020 tak vyjavil hrozivý záver. Ide totiž o to, že samotným poisťovniam, na to, aby túto trojmesačnú rezervu dobehli, chýba dohromady viac ako 870 miliónov eur - VšZP viac ako 500, Dôvere takmer 300 a Unionu viac ako 70 miliónov eur.

V praxi to znamená, že štátna VšZP a Dôvera majú finančnú rezervu len zhruba na dva až tri týždne prevádzky. "Stručne zhrnuté, všetkým trom poisťovniam chýbajú stovky miliónov eur kapitálu a dve z nich (VšZP a Dôvera, pozn. red.) nemajú dostatočnú likviditu na priamu prevádzku," píše sa ďalej v zverejnenej správe.

Viac o téme: FinancieZdravotné poisťovneRezervyUnionDôveraVšeobecná zdravotná poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu