Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko zasiahli intenzívne BÚRKY: Pri Poprade sa objavila aj tromba! Ak sa dotkne zeme, pôjde o tornádo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: FB / Polícia SR - Žilinský kraj)

BRATISLAVA - Zo Stupavy (okres Malacky) smerom na sever postupuje intenzívna búrka s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na sociálnej sieti. Pri Poprade sa objavila aj tromba, ktorá sa po dotyku so zemou zmení na tornádo.

"O krúpach vypovedajú vysoké hodnoty radarovej odrazivosti, dokonca aj vo vyšších hladinách, čo vidno na vertikálnych priemetoch," priblížili meteorológovia.

Krúpy v Stupave zničili takmer celú úrodu (Zdroj: Tip čitateľa)

Aktualizované 18:55 SHMÚ upozorňuje najmä v oblastiach juhozápadného Slovenska na možné povodne

Meteorológovia upozorňujú najmä v oblastiach juhozápadného Slovenska na možný výskyt prívalovej povodne. SHMÚ vydal v tejto súvislosti prvostupňové výstrahy. Najnižší stupeň výstrahy platí v okresoch Bratislava, Senec, Dunajská Streda. Tiež Trnava, Pezinok, Nitra a v severnej časti okresu Nové Zámky. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," priblížili na webe.

Aktualizované 16:36 Na celom Slovensku hrozia v sobotu podvečer búrky s krúpami. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa. SHMÚ o tom informuje na svojom webe. S búrkami môžu byť podľa SHMÚ spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky. Úhrny zrážok môžu dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť okolo 65 kilometrov za hodinu. Výstraha platí do 20.00 h. "Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov," upozornili meteorológovia.

Búrky, intenzívny dážď a krúpy

Od pondelka sme na Slovensku prežívali krásne slnečné a teplé dni, no to sa ku koncu týždňa zmenilo. Večer prišiel dážď a búrky a v niektorých častiach Slovenska padali obrovské krúpy, ktoré na mnohých miestach ničili úrody. Búrka, ktorá sa prehnala v Slovenskom v stredu, napáchala obrovské škody. 

Slovensko zasiahli intenzívne BÚRKY:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aj sobota sa na Slovensku nesie v znamení búrok. Prvé sa podľa portálu imeteo.sk tvorili už pred jedenástou. Aktuálne búrky sú stále silnejšie. Na Slovensku dokonca zaznamenali aj trombu. Na Slovensku aj dnes vyčíňajú búrky. Tie prvé sa začali tvoriť už pred 11. hodinou, pričom aktuálne búrky sú stále silnejšie. Navyše sme na Slovensku zaznamenali aj trombu neďaleko Popradu, kde sa začali vytvárať prvé búrky.

Pri Poprade spozorovali trombu, ak sa dotkne zeme, pôjde o tornádo

"Už v prvých momentoch bolo jasné, že búrky budú naberať na intenzite. Za pár minút totiž detekcie bleskov zaznamenali vyše 100 úderov bleskov," uviedol portál. V priebehu najbližších hodín treba počítať s ďalšími búrkami. "Tromba je oblak lievikovitého tvaru, ktorý sa vyskytuje pod základňou búrkovej oblačnosti. Oblak je rotujúci, no sám o sebe neškodný. V prípade, že by sa dotkol povrchu zeme, išlo by o tornádo. To by už mohlo napáchať aj škody," vysvetľuje portál s tým, že ide o pomerne zriedkavý jav, no napriek tomu ich bežne aj na Slovensku za rok zaznamenáme desiatky.

 

Intenzívna búrka na Záhorí Zo Stupavy smerom na sever postupuje intenzívna búrka s krúpami. O krúpach vypovedajú vysoké...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Saturday, May 7, 2022
Viac o téme: PočasieKrúpyBúrkyVýstrahyStupava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu