Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Parlament odobril vystúpenie Zelenského v pléne: LISTINA hlasovania, zdržali sa alebo nehlasovali hlavne extrémisti!

Volodymyr Zelenskyj vystúpi v slovenskom parlamente v utorok o týždeň, keďže to odobrili aj poslanci. Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj vystúpi v slovenskom parlamente v utorok o týždeň, keďže to odobrili aj poslanci. (Zdroj: NR SR, TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

BRATISLAVA - Slovenský parlament čaká v rámci stále trvajúcej vojny na Ukrajine mimoriadne dôležitý diplomatický moment. Prezident Volodymyr Zelenskyj sa v rámci komunikácie s vonkajším svetom prihováral už k viacerým parlamentom po svete, a teraz prišiel rad na nás. Tento krok však ešte museli odobriť poslanci a hlasovanie bolo pomerne jednoznačné. Možnosť nevyjadriť sa Zelenskému cez telemost však nechcelo dať len niekoľko predstaviteľov extrémistov.

VIDEO Parlament sa vyslovil za súhlas s vystúpením prezidenta Zelenského cez telemost:

Parlament odobril väčšinou hlasov vystúpenie Volodymyra Zelenského cez telemost, zdržali sa či boli proti hlavne extrémisti (Zdroj: NR SR)

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatkovom hlasovaní odsúhlasili vystúpenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred slovenským parlamentom prostredníctvom telemostu. Poslancom sa prihovorí v utorok 10. mája od 12.00 h.

Kollár privítal na balkóne aj ukrajinských hostí na balkóne

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) zároveň privítal na balkóne členov ukrajinsko-slovenskej skupiny priateľstva. Oznámil tiež, že slovenskí poslanci majú pozvanie navštíviť ukrajinský parlament. Vycestovať by mali podľa jeho slov do dvoch týždňov.

Parlament odobril vystúpenie Zelenského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NR SR)

Ako dopadlo hlasovanie?

To, čo však tiež lákalo bol pohľad na hlasovanie jednotlivých poslancov s týmto vystúpením. V rámci koalície išlo o jednoznačný postoj, no pri opozícii sa niektorí poslanci obrátili na opačnú stranu. Za stranu Smer proti vystúpeniu hlasoval len poslanec Maroš Kondrót. Za bolo 101 poslancov, proti boli štrnásti a nehlasoval jeden poslanec.

Parlament odobril vystúpenie Zelenského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nrsr.sk)

Iné to však bolo už pri predstaviteľoch extrémistickej opozície z radov ĽSNS či Republiky. Niektorí sa buď hlasovania nezúčastnili, alebo hlasovali rovno proti. Proti boli takí poslanci ako Mazurek, Kotleba, Vorobelová, Suja, Beluský či Kočiš.

Parlament odobril vystúpenie Zelenského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nrsr.sk)

Vystúpenie bude simultánne tlmočené a prebiehať bude naživo, no bez otázok

Vstúpenie ukrajinského prezidenta bude simultánne tlmočené bez možnosti poslancov klásť otázky. Po skončení jeho vystúpenia bude prestávka do 14.00 h.

Zelenskyj sa od napadnutia Ukrajiny Ruskou federáciou prihovoril už viacerým národným parlamentom, ale aj protestujúcim na rôznych zhromaždeniach vo svete odsudzujúcich ruskú agresiu. Okrem iného sa spojil aj s poslancami Európskeho parlamentu.

Viac o téme: VystúpenieHlasovanieTelemostVolodymyr ZelenskyjParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu