Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOJNA na Ukrajine Deň sedemdesiaty druhý (6. máj 2022)

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ruská armáda môže plánovať vyloďovaciu operáciu na ukrajinskom pobreží Čierneho mora neďaleko mesta Odesa, uviedlo vo štvrtok vojenské velenie Odeskej oblasti. Informáciu sme prevzali od agentúry DPA. Situáciu sledujeme ONLINE.

  • Začala sa druhá fáza evakuácie civilistov z obliehaných železiarní Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole.
  • Ruské jednotky ostreľovali ruský pravoslávny kláštor v Doneckej oblasti, zranili 7 ľudí.
  • Ruská armáda zrejme zhadzuje na oceliarne Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol termobarické bomby.
  • Bieloruský autoritársky prezident Alexandr Lukašenko bránil inváziu Ruska na Ukrajine a povedal, že robí "všetko", aby túto vojnu zastavil.

 

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese

Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

ONLINE

21:59 Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok navštívi Moldavsko, kde sa plánuje stretnúť s Ukrajincami v utečeneckom tábore. TASR prevzala správu od agentúry DPA.

21:00 Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v piatok jednomyseľne prijala prvé vyhlásenie týkajúce sa Ukrajiny, odkedy Rusko 24. februára spustilo vojenskú inváziu. Text vyhlásenia, ktoré má k dispozícii agentúra AFP, podporuje snahu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa nájsť "mierové riešenie" konfliktu a zahlasovalo zaň aj Rusko.

20:26 Moskovský súd v piatok nariadil zatknutie renomovaného ruského novinára Alexandra Nevzorova za šírenie nepravdivých informácií o ruskej "špeciálnej vojenskej operácií" na Ukrajine. Proces sa konal v neprítomnosti Nevzorova, informuje TASR podľa správy spravodajskej stanice Sky News.

19:59 Dve samozvané republiky, ktoré vo východoukrajinskom Donbase vyhlásili proruskí separatisti, vyslali do Moskvy svojich veľvyslancov. Stalo sa tak zhruba dva a pol mesiaca po tom, ako Rusko uznalo ich nezávislosť. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

19:53 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v piatok informovala o ďalšej výmene vojnových zajatcov s Ruskom. Na Ukrajinu sa podľa jej slov vrátilo 41 ľudí, z toho 28 príslušníkov armády a 13 civilistov, píše agentúra Reuters.

19:40 Rusko si v piatok predvolalo britskú veľvyslankyňu v Rusku Deborah Bronnertovú, aby vyjadrilo protest proti najnovším sankciám Spojeného kráľovstva voči ruským médiám. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

19:20 Ruská strana už bola takmer pripravená súhlasiť so stretnutím prezidentov Vladimíra Putina a Volodymyra Zelenského, ale dve veci spôsobili, že schôdzka je menej pravdepodobná: odhalenie zverstiev, ktorých sa dopustili ruskí vojaci na dočasne okupovanom území Ukrajiny, a návšteva britského premiéra Borisa Johnsona napísal dnes denník Ukrajinska pravda.

19:08 Do Ruska bolo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu deportovaných viac ako pol milióna Ukrajincov. V piatok to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa správy americkej televízie CNN.

18:50 Primátor ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko v piatok prostredníctvom platformy Telegram vyzval obyvateľov, aby cez víkend neorganizovali verejné zhromaždenia. Uviedol, že aj keď v Kyjeve nebude vyhlásený zákaz vychádzania, hromadné podujatia sú v čase stanného práva zakázané. TASR o tom informuje na základe správy prevzatej z denníka The Guardian.

18:48 Dvanásť ďalších civilistov vrátane detí bolo v piatok autobusom evakuovaných z obliehaných oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Informovali o tom stanice Sky News a BBC odvolávajúce sa na správu ruskej štátnej agentúry RIA Novosti, ktorá tvrdí, že takúto informáciu získala od svojho spravodajcu.

18:47 Ruský servis BBC na základe otvorených zdrojov získal potvrdené mená už 2120 ruských vojakov, ktorí boli zabití počas bojových operácií na Ukrajine. Tento zoznam BBC a tím dobrovoľníkov dopĺňajú od začiatku ruského vpádu pred 72 dňami, a to iba na základe konkrétnych informácií o zabitom, vrátane úplného mena a hodnosti a pokiaľ možno aj miesta, kde bol pochovaný.

18:04 Poslanec ruskej vládnej strany Andrej Turčak navštívil v piatok juhoukrajinské mesto Cherson, ktoré od začiatku marca okupujú ruské invázne sily. Vyhlásil pritom, že Rusko zostane na južnej Ukrajine "navždy". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Viac o téme: OnlineRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu