Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

PRIESKUM nastavil vláde zrkadlo: Vysokej dôveryhodnosti sa neteší! Politológ upozorňuje na dôležitú vec

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, archív R.Š.)

BRATISLAVA – Posledný prieskum dôveryhodnosti realizovaný agentúrou Focus nastavil vláde zrkadlo. Voliči považujú za jej najdôveryhodnejšieho člena premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorému verí 33 percent respondentov, čiže jedna tretina. Každý ďalší člen vlády obišiel už iba horšie, najhoršie pritom minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorému verí v priemere iba jeden z desiatich opýtaných.

Podľa politológa však takýto výsledok znamená to, že vláda sa nesnaží robiť len populárne opatrenia, ale aj tie správne. „Pretože správne rozhodnutia niekedy nemusia byť populárne. Čísla sú pochopiteľne nízke. V celej Európe je rekordná inflácia, životná úroveň sa prepadajú na úroveň chudoby, pritom pandémia a teraz ruská invázia na Ukrajine prehlušuje diskusiu o sociálnych opatreniach,“ uviedol Radoslav Štefančík z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave.

PRIESKUM nastavil vláde zrkadlo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: repro foto - TV Markíza )

Volič môže podľa neho nadobudnúť pocit, že politici nerobia nič. „Frustrácia voličov sa po dvoch rokoch prirodzene zväčšuje, kombinuje ju frustrácia z vojny a inflácie. Pritom opozícia búši hlava nehlava a využíva tie najtemnejšie ľudské pudy. Povedal by som, že v takejto situácii sú čísla pre Eduarda Hegera celkom slušné,“ zhodnotil.

Upozorňuje tiež, že v prieskumoch je dôležitý dlhodobý trend, nie odchýlka z mesiaca na mesiac. „Ľudia sa rozhodujú v aktuálnej situácii, neznamená to ale, že ide o dlhodobý pokles alebo dlhodobý rast. Tento prieskum bez toho, aby sme poznali predchádzajúce prieskumy, teda o ničom nevypovedá,“ dodal.

PRIESKUM nastavil vláde zrkadlo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: repro foto - TV Markíza )

Najlepšie skončil Heger

Prieskum realizovala agentúra Focus pre TV Markíza od 30. marca do 6. apríla na vzorke 1007 respondentov. Vyplynulo z neho, že aj dôveryhodnejším členom vlády je premiér Eduard Heger (OĽaNO). Dôveruje mu 33 percent respondentov. Po ňom nasleduje minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS), ktorý sa teší dôvere 31 percent opýtaných. Rovnako na tom je aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) má dôveru 30 percent voličov. Viac ako 30 percentnú dôveryhodnosť má medzi voličmi iba táto pätica členov vlády. Ukázalo s avšak, že im oproti tomu nedôveruje až dvojnásobok opýtaných.

Zvyšní členovia vlády nemajú dôveru ani 30 percent opýtaných. V prípade ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) je to 28 percent respondentov. Ministrovi dopravy Andrejovi Doležalovi (nominant Sme rodina) a ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) verí zhodne 26 percent opýtaných.

Predseda vlády SR Eduard Heger a minister financií SR Igor Matovič
Zobraziť galériu (5)
Predseda vlády SR Eduard Heger a minister financií SR Igor Matovič  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Nasleduje minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), ktorému dôveruje 23 percent opýtaných, ministerka spravodlivosti za SaS Mária Kolíková s dôverou 22 percent, ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) s 19 percentami a ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) s 18 percentami.

Vysokej dôvere sa neteší ani minister vnútra Roman Mikulec (nominant OĽaNO). Dôveruje mu iba 17 percent opýtaných. Ďalší nominant OĽaNO, minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan dostal 16 percent a 14-percentnú dôveryhodnosť medzi voličmi má podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý.

Na konci rebríčka je minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Tomu dôveruje iba 11 percent voličov, opačný názor vyjadrilo až 88 percent opýtaných, čo v prepočte znamená, že mu na Slovensku v priemere verí len jeden z desiatich ľudí.

Viac o téme: PrieskumVládaPolitológFocusRadoslav Štefančík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu