Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Aké leto nás čaká? Meterológovia vydali prvé prognózy: Dobré aj zlé správy, na TOTO sa treba pripraviť!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Apríl opäť raz nesklamal a opäť raz je bláznivý, ako po minulé roky. Počasie je mimoriadne premenlivé, kým jeden deň teploty pripomínajú leto, ďalší pripomína tuhú zimu, pri ktorej sneží a silno fúka. Meteorologické stanice však už teraz vydali prognózy, aké bude tohtoročné leto. Kým predpovede niektorých potešia, iných nie.

Podľa meteorológov bude tohtoročná letná sezóna rovnako, ako uplynulé roky, pod vplyvom oceánskeho javu La Nina, ktorý bude ovplyvňovať počasie na severnej pologuli. Informuje o tom portál iMeteo.sk. Ako meteorológovia vysvetlili, jav La Nina sa objavuje každých niekoľko rokov ako dôsledok zmien teplôt v oceánoch.

Archívne VIDEO Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie

Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie (Zdroj: Topky/Maarty)

S týmto javom vo veľkom počíta aj meteorologická spoločnosť ECMFW, ktorá každoročne vydáva prognózy na letnú sezónu a ich predpovede sa považujú za najpresnejšie. Podľa ich prognózy bude v Európe na väčšine kontinentu teplejšie, ako je normálne, výnimkou bude len severná Európa. Vyššie teploty tak neminú ani Slovensko, kde budú teploty o zhruba jeden stupeň vyššie, ako je dlhodobý priemer. Avšak, naopak, zrážok bude výrazne menej a pravdepodobne bude výrazne sucho na väčšine kontinentu, teda aj na Slovensku.

Aké leto nás čaká?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ECMFW)

Veľmi podobné prognózy vydala meteorologická spoločnosť Met-Office. Rovnako tvrdia, že počas letnej sezóny bude na väčšine Európy oveľa teplejšie, ako je normálne. Avšak, intenzita tepla sa bude postupne znižovať smerom na sever pologule, teda chladnejšie bude hlavne v severnej Európe, ktorá bude pod vplyvom nízkeho tlaku vzduchu. Rovnako potvrdili, že sa očakáva suchšie leto. Poukázali aj na mnohé neutrálne oblasti, kam spadá aj Slovensko, kde očakávajú aktívnu búrkovú sezónu.

Aké leto nás čaká?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: UKMO)

Americký model NOAA predpovedá leto v Európe rovnako vyššie, ako je dlhodobý priemer a rovnako výrazne suchšie podmienky, ako tomu bolo pominulé roky. Inými slovami – všetky tri meteorologické spoločnosti sa zhodujú v jednom – na Slovensku bude výraznej teplejšie a výrazne suchšie, ako minulý rok a ako je dlhodobý priemer. To zrejme nehrá do karát už aj tak ťažko skúšaným pestovateľom, ktorým úrody prv zničili mrazy a teraz sa budú musieť pripraviť aj na vysoké teploty v lete a sucho.

Aké leto nás čaká?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NOAA)

Viac o téme: PočasiePrognózaLeto 2022Letné počasieMeteorologické stanice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu