Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Veliteľom predsunutej jednotky NATO na Slovensku je Tomáš Unzeitig

Veliteľom predsunutej jednotky NATO na Slovensku je Tomáš Unzeitig.
Veliteľom predsunutej jednotky NATO na Slovensku je Tomáš Unzeitig. (Zdroj: Facebook/Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO)

BRATISLAVA - Veliteľom predsunutej jednotky NATO na Slovensku je Tomáš Unzeitig, ktorý má skúsenosti s riadením zahraničných a medzinárodných operácií. Donedávna pôsobil ako zástupca veliteľa 31. pluku radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Liberec. Na sociálnej sieti o tom informuje minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

"Má množstvo skúseností s riadením zahraničných operácií, ktoré získal počas pôsobenia v Českej republike, no tiež v medzinárodných operáciách v Turecku a Afganistane," priblížil Naď. Poznamenal, že prínos tohto zoskupenia vníma veliteľ predsunutej jednotky najmä v posilnení spôsobilostí, ktoré nám doposiaľ chýbali.

 

KTO JE VELITEĽOM PREDSUNUTEJ JEDNOTKY NATO NA SLOVENSKU❓ Je ním plukovník Tomáš Unzeitig, ktorý bol donedávna...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Tuesday, April 19, 2022

Tzv. posilnená predsunutá prítomnosť NATO je reakciu Slovenska a spojencov na nevyprovokovanú masívnu vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu. Bojová jednotka je zostavená z vojakov predsunutej prítomnosti jednotiek z Nemecka, Holandska, Českej republiky a Slovinska. Mnohonárodnej bojovej skupine na Slovensku velia Česi.

Mnohonárodné bojové skupiny v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO vznikli ako odstrašujúci nástroj Aliancie v reakcii na anexiu Krymu. Sídlia v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku. Po útoku Ruska na Ukrajinu sa členské štáty Aliancie zhodli na zriadení mnohonárodných bojových skupín eFP pozdĺž celého východného krídla NATO vrátane Rumunska, Bulharska, Maďarska a tiež Slovenska.

Viac o téme: VeliteľSlovenskoNATOJaroslav NaďTomáš Unzeitig
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu