Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Voľbu ombudsmana opäť presunuli: Návrhy na kandidátov možno podať do 27.5.

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Termín na podávanie nominácií na verejného ochrancu práv opäť presunuli. Poslanci Národnej rady (NR) SR môžu podávať návrhy do 27. mája, pôvodne sa mali kandidátky uzavrieť v piatok (8. 4.). Voliť nového ombudsmana majú následne poslanci na schôdzi, ktorá sa začína 14. júna. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Národnej rady (NR) SR. Prvý termín na podávanie návrhov bol pôvodne určený na 25. február.

Doterajšej ombudsmanke Márii Patakyovej sa skončilo funkčné obdobie 29. marca a opätovne kandidovať nebude. Verejného ochrancu práv volí parlament na päť rokov z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov.

Kancelária verejného ochrancu práv na sociálnej sieti informovala, že na podnetoch bude naďalej pracovať. "Avšak finálne rozhodnutie o možnom porušení alebo neporušení práv si počká na nového ombudsmana alebo ombudsmanku. Čím dlhšie bude trvať obdobie bez obsadenia tejto funkcie, tým viac podnetov na vybavenie sa bude hromadiť na stole nástupcu alebo nástupkyne Márie Patakyovej," priblížila kancelária. Takýto stav označila za problematický a nežiaduci z dôvodu znemožnenia plnenia poslania ombudsmanského inštitútu.

Ombudsman nesmie byť členom politickej strany

Za ombudsmana možno zvoliť občana SR, ktorý v deň voľby dosiahol vek 35 rokov, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je bezúhonný a "jeho vzdelanie, schopnosti, skúsenosti a morálne vlastnosti dávajú záruku, že funkciu verejného ochrancu práv bude riadne vykonávať". Ombudsman nesmie byť členom politickej strany ani hnutia.

Verejný ochranca práv je nezávislý orgán SR. Poslaním tejto inštitúcie je chrániť základné práva a slobody občanov pred orgánmi verejnej správy, teda napríklad úradmi, zdravotnou či Sociálnou poisťovňou. Úlohou ombudsmana je upozorňovať na porušovanie práv a žiadať o nápravu.

Viac o téme: NávrhyVoľbyOmbudsmanTermínKandidáti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu