Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Premiér Heger odcestuje do Kyjeva: Stretne sa so Zelenským!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Eduard Heger vo štvrtok (7. 4.) odcestuje do Kyjeva, stretne sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Na návštevu odcestuje spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Premiér po stredajšom rokovaní vlády poznamenal, že na návštevu Kyjevu odcestuje vo štvrtok večer. Bližšie informácie budú známe zajtra. Na otázky neodpovedal, šlo o krátke vyhlásenie.

Premiér Eduard Heger odcestuje do Kyjeva na stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Heger pocestuje spolu so šéfom diplomacie EÚ a šéfkou EK

Predsedníčka Európskej komisie a šéf úniovej diplomacie Josep Borrell sa tento týždeň v Kyjeve stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Oznámil to hovorca EK Eric Mamer. "Stretnutie (v Kyjeve) sa uskutoční pred podujatím Stand Up For Ukraine, ktoré bude v sobotu vo Varšave," uviedol Mamer.

MIMORIADNE Premiér Heger odcestuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minulý týždeň v piatok navštívila Ukrajinu predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová, ktorá v Kyjeve deklarovala ochotu EÚ pri obnove krajiny po skončení ruskej invázie.

Cesta premiéra do Kyjeva sa pokladá za bezpečnejšiu

Štvrtková (7.4.) cesta predsedu vlády do Kyjeva sa pokladá za bezpečnejšiu. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister obrany Jaroslav Naď s tým, že ide o premiérovo rozhodnutie a nebude to komentovať. V marci premiérovi cestu na Ukrajinu neodporúčali bezpečnostné zložky.

Minister obrany Naď odmieta kritiku Hlasu-SD pre nákup 8x8, hovorí o výhodnejšej cene (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vždy, keď ide premiér do zahraničia, tak sa zložky, ktoré to majú na starosti, čiže primárne Úrad na ochranu ústavných činiteľov a iné služby, zaoberajú akýmikoľvek otázkami, ktoré s tým súvisia," povedal minister obrany. Ako dodal, koordinujú to aj s prijímajúcou stranou alebo ďalšími cestujúcimi a to sa deje aj v tomto prípade. Podľa jeho slov ide o štandardný proces.  

Prvú cestu odmietol

Na Ukrajinu sa ešte v marci vydali premiéri Česka, Poľska a Slovinska. Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša tam cestovali vlakom z Poľska po iniciatíve poľského premiéra. Premiér Heger vtedy neodcestoval po konzultácii s bezpečnostnými zložkami. Tie mu to vyslovene neodporúčali. Niektorí koaliční kolegovia to vtedy vnímali rozpačito.

Premiéri Česka, Poľska a Slovinska na stretnutí s ukrajinským prezidentom Zelenským pri návšteve Kyjeva
Zobraziť galériu (4)
Premiéri Česka, Poľska a Slovinska na stretnutí s ukrajinským prezidentom Zelenským pri návšteve Kyjeva  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok vtedy vnímal jeho rozhodnutie ako bezpečnostné, nie ako politické. "Nehľadajme politiku tam, kde nie je. Ak predseda vlády  dostane informácie od bezpečnostných zložiek, tak ja si nie som celkom istý, či ich má ignorovať," povedal Korčok s tým, že Heger sa neschoval. Bezpečnosť má podľa Korčoka svoj význam a úlohou bezpečnostných zložiek je chrániť premiéra.

Hegerovi to bolo ľúto

Heger vtedy vyjadril ľútosť, že to ľudia vnímajú ako sklamanie. Podľa premiéra by bolo správne, aby sedel s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským za jedným stolom. "Môj postoj voči Ukrajine sa nemení, musíme im naďalej výrazne pomôcť, aby došlo k zastaveniu vojny," povedal pred pár týždňami. Podľa neho to, že nešiel na Ukrajinu nebolo otázkou strachu.

Viac o téme: Návšteva UkrajinaUrsula von der LeyenováEduard HegerVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu