Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sankcie sú prísne a ničia ekonomiku: Sú tvrdé, no politicky neúčinné! Západ budú postupne bolieť viac ako Rusko

Ďalšia fáza vojny na Ukrajine môže trvať mesiace

Nasledujúca fáza vojny na Ukrajine môže trvať mesiace, vyhlásil v pondelok poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan po tom, čo sa ruské sily stiahli od ukrajinského hlavného mesta Kyjev a presunuli sa do východných oblasti. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. "Táto ďalšia fáza sa možno bude merať na mesiace alebo bude trvať aj dlhšie," povedal Sullivan novinárom.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Americký prezident Joe Biden  (Zdroj: SITA/Greg Nash/Pool via AP)

Dodal, že Spojené štáty oznámia nové sankcie proti Rusku tento týždeň - USA budú reagovať na najnovšie správy o krutostiach, ktoré sa stali v oblastiach Ukrajiny dosiaľ okupovaných Ruskom, napríklad v meste Buča. "Môžete tento týždeň očakávať oznámenie o ďalších sankciách," vyhlásil pred novinármi poradca pre národnú bezpečnosť. Vysvetlil, že s európskymi spojencami prebiehajú diskusie o sankciách, ktoré budú zahŕňať "možnosti súvisiace s energiami".

Rusko pokračuje v dodávkach plynu do Európy, ktorá zvažuje nové sankcie

Rusko v pondelok ponechalo bez zmeny toky plynu cez kľúčové plynovody v Európe, a to aj napriek neistote týkajúcej sa platobných podmienok. Lídri Európskej únie (EÚ) zároveň vyzývajú na ďalšie sankcie proti Moskve po obvineniach z vojnových zločinov na Ukrajine. Fyzicky plyn prúdi cez plynovod Jamal-Európa po tom, ako v nemeckom bode Mallnow zaznamenali cez víkend výkyvy a podľa údajov nemeckého prevádzkovateľa plynovodnej siete Gascade bol tok naposledy na nule.

Nominácie, respektíve požiadavky na dodávky ruského plynu cez Veľké Kapušany, vstupný bod na Slovensku z Ukrajiny, boli v pondelok stabilné na úrovni 967.841  megawatthodín (MWh), rovnako ako prietok plynovodom Nord Stream 1 do Nemecka. Ruský štátny energetický gigant Gazprom informoval, že pokračuje v dodávkach zemného plynu do Európy cez Ukrajinu v súlade s požiadavkami európskych spotrebiteľov.

Otázne však zostávajú budúce dodávky vzhľadom na požiadavky Kremľa, aby odberatelia začali platiť Gazpromu za plyn v rubľoch. Slovenský premiér Eduard Heger cez víkend potvrdil, že jeho krajina bude proti takýmto platobným požiadavkám postupovať jednotne s Európskou úniou. Zároveň sa cez víkend objavili výzvy na nové kolo sankcií, ktoré by zasiahli ruskú ekonomiku, po správach o vojnových zločinoch na Ukrajine, kde boli objavené stovky zabitých civilistov, pričom niektorí mali zviazané ruky a boli zastrelení zblízka.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v nedeľu (3. 4.) uviedla, že EÚ musí diskutovať o zákaze dovozu ruského plynu po odhalení zverstiev, ktoré spáchala ruská armáda. Aj francúzsky prezident Emmanuel Macron podporil sankcie na dovoz ruskej ropy a uhlie. Litva už oznámila, že už nebude dovážať ruský plyn pre svoje domáce potreby, čím sa stala prvou krajinou v Európe, ktorá si zaistila nezávislosť od ruských dodávok. Taliansky minister pre ekológiu Roberto Cingolani povedal, že jeho krajina má dostatočné zásoby na to, aby sa v najbližších mesiacoch vzdala dodávok ruského plynu. Taliansko a Nemecko patria medzi veľké európskej ekonomiky, ktoré sú najzávislejšie od ruského plynu. Rusko poprelo správy, že sa zameriava na civilistov, a odmietlo obvinenia z vojnových zločinov. Moskva uviedla, že vraždy pri Kyjeve boli "zinscenované", aby pošpinili meno Ruska.

Viac o téme: RubeľSankcieVladimir PutinZápadEurópska úniaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu