Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pred pár týždňami si z neho robili srandu: Rubeľ sa vrátil späť na úroveň pred vojnou! Toto je dôvod

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Sven Hoppe/dpa)

MOSKVA - Na Rusko je uvalená jedna sankcia za druhou, no kurz rubľa naďalej rastie. Teraz sa dokonca dostal späť na predvojnovú úroveň. Dôvodom sú zrejme vysoké úrokové sadzby a vývoz energií do európskych štátov.

Na devízovom trhu rubeľ vzrástol aj napriek plánovanému novému balíku sankcií EÚ. Ruská mena tak pokračovala v oživovaní kurzu z posledných týždňov. Za jeden americký dolár sa ráno platilo 79 rubľov. Výmenný kurz je zhruba na úrovni, ktorú mal naposledy na úrovni 78 rubľov tesne pred vypuknutím ukrajinskej vojny. Analytici sa odvolávajú na vysokú kľúčovú úrokovú sadzbu ruskej centrálnej banky, prísne kapitálové kontroly a prebytky v obchodnej bilancii v dôsledku stále možného exportu energie.

Po začatí ukrajinskej vojny 24. februára sa kurz rubľa prepadol, za jeden dolár sa platilo niekedy až 177 rubľov. V posledných týždňoch sa však cena rýchlo zotavila. Po sankciách uvalených západnými priemyselnými krajinami na ruskú centrálnu banku sa rubeľ už nepovažuje za voľne obchodovateľnú menu. Na devízovom trhu sa však s menou obchoduje s obmedzeniami, čo umožňuje výmenný kurz rubľa. 

Pred pár týždňami si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vysoké úrokové sadzby v Rusku

Devízový expert nemeckej Commerzbank Tatha Ghose vidí jeden dôvod oživenia rubľa vo vysokých úrokových sadzbách v Rusku. Centrálna banka krajiny koncom februára zdvojnásobila kľúčovú úrokovú sadzbu na 20 percent. Okrem toho expert Commerzbank poukázal na prísne kontroly kapitálu. Centrálna banka obmedzila export devíz. Sankcionovaní oligarchovia a korporácie tiež nemôžu prevádzať peniaze z Ruska na zahraničné bankové účty.

Analytici sa odvolávajú aj na ruskú obchodnú bilanciu. "Obchodná bilancia by sa po sankciách mala zlepšiť," povedal Ghose. Pretože zatiaľ čo vývoz ruskej energie, ako je ropa alebo plyn, je stále možný, dovoz západného tovaru sankcie výrazne obmedzili, píše stránka ntv.de.
 

Viac o téme: KurzRubeľRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu