Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cena gastrolístka sa pohla nahor: Zatiaľ to nestačí, tvrdí gastro

(Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Takmer tri roky slovenskí zamestnanci platia za jedlo viac zo svojho, namiesto zamestnávateľov a štátu. Suma stravného sa naposledy upravovala vo februári 2019, odvtedy bolo navyšovanie stravného, zakotvené v zákone, z rozhodnutia vlády SR zmrazené. Konečne, po skoro troch rokoch, sa má zvýšiť cena stravných lístkov a stravného pre zamestnancov.

Zvýšenie nepokrýva nárast cien

V súčasnosti je minimálna hodnota stravného lístka pre zamestnanca 3,83 eura, od mája sa má zvýšiť na 4,50 eura. Cena obedového menu sa však podľa odhadu gastrozdružení v porovnaní s minulým rokom zvýšila až o 25 %. Dnes bežne dosahuje úroveň 5 – 8 eur za denné menu, obvykle bez nápoja. Je jasné, že aj pri miernom stlačení ceny nadol si zamestnanec s lístkom za 4,50 eur (ne)pekne priplatí. Ak je pôvodný zmysel stravného lístka to, že si zaň má zamestnanec kúpiť teplý obed, je tu logická otázka: Dá sa za 4 eurá a 50 centov kvalitne naobedovať? Zdržanlivá odpoveď znie: Asi ťažko.

Zástupcovia gastrosektora v tejto súvislosti poukazujú na viacero problémov, ktoré pocítili v uplynulých dvoch rokoch. Kvôli lockdownom a zatvoreniu stravovacích zariadení má gastrosektor výrazný problém v zamestnanosti, narušili sa dodávateľské reťazce, zmenilo sa spotrebiteľské správanie. Oceňujú, že cena gastrolístka sa konečne pohne smerom nahor, rovnako však nepovažujú mieru jej zvýšenia za dostatočnú vzhľadom na ešte viac zvýšené náklady a infláciu. A ak je cena stravného lístka príliš nízka, veľká časť potenciálnych zákazníkov radšej uprednostní iné spôsoby stravovania.

Stravné treba zreálniť

Odmrazenie hodnoty stravného a jej zvýšenie sa odvíja od mesačného kumulovaného indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní z februára 2019 v porovnaní s decembrom 2021. Tento index dosiahol hodnotu 117,5 %, čo znamená zvýšenie hodnoty stravného oproti základni z februára 2019 o 17,5 percentuálneho bodu.

Podľa neziskového združenia Pracujúca chudoba zvýšenie o 17,5 % nebude dostatočnou reflexiou na rastúcu infláciu, extrémny rast cien energií, pohonných hmôt a potravín. Inými slovami, odmrazenie nepokryje skutočné zvýšenie cien.

Prečo sa však porovnávajú ceny z roku 2019 s úrovňou z decembra 2021? Prečo nie, napríklad, s aktuálnejšou z februára či marca 2022? Vari už ceny nestihli dosť narásť aj v tomto roku? Jeden z priemyselných zväzov také riešenie aj navrhol, u úradníkov rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny však nemalo šancu. Návrh zmietli zo stola s odkazom na zmrazovací paragraf zákona s limitom 31. 12. 2021. No napríklad skúsiť ho nejako novelizovať zrejme nikomu nenapadlo.

Podľa odborníkov z praxe je potrebné zreálniť výpočet zvyšovania stravného, aby lepšie odrážal skutočný rast cien potravín a nápojov. Tento tzv. spotrebiteľský kôš, ktorý sleduje Štatistický úrad, je desaťročia starý a je otázne, či pokrýva realitu a dokáže v reálnom čase zachytiť enormne rastúce náklady potravín a nápojov.

Viac o téme: MenuGastrolístkyObedy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu