Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Prokurátor chce Makóa a Beňu vo väzbe! Obvinení sú z krivej výpovede a prísahy

Ľudovít Makó a Boris Beňa sú obvinení z krivej výpovede
Ľudovít Makó a Boris Beňa sú obvinení z krivej výpovede (Zdroj: Topky/Maarty, TASR)

BRATISLAVA - Skončia opäť za mrežami? Prokurátor Krajskej prokuratúry podal návrh na väzbu pre obvinených Borisa Beňu a Ľudovíta Makóa.

Prokurátor podal návrh na väzbu pre bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu. Potvrdil to hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Upozornil na to portál tvnoviny.sk.

Návrh podal prokurátor v pondelok na Okresný súd Bratislava III. Zatiaľ nie je jasné, z akých dôvodov ich chcú mať za mrežami. Sudca má teraz 48 hodín na to, aby rozhodol, či ich pošle do väzby. Polícia zadržala Ľudovíta Makóa pre krivú výpoveď a prísahu. Borisa Beňu pre krivé obvinenie, prísahu a výpoveď. Prípad sa má týkať skutku, pre ktorý sú obvinení bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský a podnikateľ Zoroslav Kollár.

Výpovede svedkov sú dôverné

Zadržanie Makóa Beňu vyšetruje vyšetrovateľ Okresného policajného riaditeľstva Bratislava III Marek Kazík. Oboch obvinil potom, ako vypočul piatich svedkov. Podľa DenníkaN, ktorý cituje z uznesenia o vznesení obvinenia, Kazík týchto svedkov vypočul v režime dôverné. To znamená, že nie je možné uviesť, čo vypovedali.

Podľa portálu sú všetci svedkovia buď súčasní alebo bývalí príslušníci SIS. V uznesení stojí, že ide o: P. B., druhý zástupca sekcie vnútorného spravodajstva; P. G., riaditeľ vnútorného spravodajstva, T. K., zástupca riaditeľa 4. odboru spravodajsko-technickej sekcie, P. T., oddelenie ochrany SIS.

Okrem týchto svedkov má proti Makóovi a Beňovi svedčiť aj správa komisie, ktorú zriadil súčasný riaditeľ SIS Michal Aláč. Vyšetrovateľ upozornil aj na rozhory vo výpovediach Makóa a Beňu, na ktoré podľa neho upozornila aj generálna prokuratúra, keď podľa paragrafu 363 zrušila Pčolinskému prvé obvinenie.

Krajská prokuratúra Bratislava sa ohradila

Krajská prokuratúra Bratislava sa v tejto súvislosti ohradila voči urážlivým vyjadreniam rôznych subjektov na adresu dozorového prokurátora v uvedenej veci. Riešenie trestnej veci v mediálnom priestore, a to i uvádzaním rôznych neprávd, špekulácií a konšpirácií, považuje za "neprípustnú snahu ovplyvňovať trestné konanie s cieľom ovplyvniť vo veci subjekty trestného konania".       "Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava vo veci vykonáva dozor striktne v zmysle právnych predpisov," uviedol hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Hovorca GP tiež pripomenul, že osoba službukonajúceho prokurátora, ktorý podával návrh na vzatie obvinených do väzby, je odlišná od osoby dozorového prokurátora, ktorý má uvedenú vec pridelenú, teda dozorový prokurátor nepodal návrh na vzatie obvinených do väzby.

Viac o téme: VäzbaKrivá výpoveďObvinenie Ľudovít MakóBoris Beňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu