Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Strava pre utečencov vyvoláva vášne: Dobrovoľníkov vystriedali súkromné firmy! Vybrali ich bez súťaže, dostanú nemalé peniaze

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

BRATISLAVA – Vláde trvalo takmer tri týždne, kým sa spamätala z prísunu utečencov z Ukrajiny na našu východnú hranicu a vyriešila, že títo ľudia potrebujú po dlhej ceste aj niečo teplé do žalúdka. Dovtedy sa o stravu namiesto nich starali dobrovoľní kuchári. Teraz sa však štát konečne zmobilizoval a našiel riešenie – za stravu začal platiť súkromným cateringovým spoločnostiam a dobrovoľní kuchári, ktorí varili zadarmo či na sponzorské náklady, mohli tak na východnej hranici baliť.

Ešte 8. marca „Kuchári bez hraníc“ oznámili, že na hranici vo Vyšnom Nemeckom navaria denne viac ako 1 000 porcií. „Za veľkú neoceniteľnú pomoc ďakujeme sponzorom i dobrovoľníkom. Varia tu kuchári z celého Slovenska, lebo také je naše poslanie pomoci,“ uviedli vtedy.

 

🙏𝙋𝙤𝙢𝙤𝙘 𝙟𝙚 𝙣𝙖 𝙙𝙤𝙨𝙖𝙝 - aj vy môžete pomôcť pomáhať.🙏 Kamaráti, priatelia, ľudia dobrej vôle...určite ste postrehli že...

Posted by Aregala Slovensko - kuchári bez hraníc on Saturday, March 5, 2022

Už o týždeň na to však mohli baliť. Štát sa totiž rozhodol, že humanitárnu pomoc, vrátane stravovania, sústredí do Michaloviec. Tam sa už ale o stravu nemajú starať dobrovoľníci „zadarmo“ ale platení kuchári, ktorých si na túto prácu zabezpečili kompetentní. Ako doterajším dobrovoľným kuchárom odkázal, minister vnútra Roman Mikulec (nominant OĽaNO) na hranici už nebudú v počtoch, v akých pomáhali doteraz, na potrební. Argumentoval zmenou systému a vytvorením veľkokapacitného centra v Michalovciach.

Peniaze iba za vydané porcie 

O stravu v Michalovciach sa tak už na príkaz Okresného úradu Michalovce stará cateringová spoločnosť. „Na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie bola na pokyn krízového štábu v Sobranciach ministerstvom vnútra príkazom na vykonanie záchranných prác zabezpečená spoločnosť Cateringové služby s.r. o.,“ uviedol rezort vnútra.

Vzhľadom na urgentnosť situácie bolo podľa ich slov oslovených niekoľko spoločností, ktoré boli kapacitne schopné zabezpečiť jedlo. Rozhodujúca pritom bola okamžitá pomoc. „Vzhľadom na urgentnosť situácie bolo oslovených niekoľko spoločností, ktoré boli kapacitne schopné zabezpečiť jedlo. Rozhodujúca pritom bola okamžitá pomoc,“ dodali. K 15. marcu vydali 367 raňajok, 1 050 porcií obeda a 4 463 porcií večere.

Výdajňa teplej stravy vo veľkokapacitnom krízovom centre pre utečencov z Ukrajiny v Michalovciach.
Zobraziť galériu (3)
Výdajňa teplej stravy vo veľkokapacitnom krízovom centre pre utečencov z Ukrajiny v Michalovciach.  (Zdroj: TASR - Jana Ďurašková)

Rezort tiež zdôraznil, že vzhľadom na mimoriadnu situáciu zmluva s touto spoločnosťou podpísaná nebude. „Služby budú fakturované na základe kontroly vydaných porcií v zmysle usmernenia sekcie krízového riadenia k výdavkom súvisiacim so starostlivosťou o utečencov,“ dodali. To, akým spôsobom bude však takýto výdaj jedla kontrolovaní, už nespresnili. „Toto je konkrétna otázka. Ja vám nepoviem konkrétnu odpoveď. Bude zabezpečené vyplatenie len toľko jedál, koľko bude vydaných,“ reagoval v tejto súvislosti sám Mikulec počas návštevy východnej hranice.

Okrem toho stravu vydávajú aj poľné kuchyne našich ozbrojených síl a to na hraničných priechodoch v Ubli a Veľkých Slemenciach. Vydávanie stravy v nočných hodinách podľa slov prezidenta Hasičského a záchranného zboru Pavla Mikulášeka zabezpečujú dobrovoľníci.

Mikulec o financovaní stravy a o dobrovoľníkoch: Šíria sa tu klamstvá (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Bez súťaže zabezpečili stravu aj v Gabčíkove

Bez súťaže a napriamo vybral rezort vnútra aj firmu, ktorá má zabezpečovať stravu v zariadení v Gabčíkove, ktoré tiež slúži pre utečencov z Ukrajiny. Umožnila im to mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila 26. februára 2022.

„Vzhľadom na urgentnosť situácie výber dodávateľa stravy bol zabezpečený, v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, priamym rokovacím konaním. Spoločnosť Global Gastro bola vyzvaná k priamemu rokovaciemu konaniu preto, lebo stravovanie tu  už vykonávala v minulosti , na základe pokynu prevádzkovateľa zariadenia.  Priamym rokovacím konaním sa dohodli ceny za jednotlivé kategórie jedál a služby s tým spojené,“ uviedlo ministerstvo vnútra.

Strava pre utečencov vyvoláva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / AP, Milan Kapusta)

„Celková jednotková cena za celodennú stravnú jednotku je 10,16 eur bez DPH (12,20 eur s DPH) pre dospelú osobu a pre vybrané skupiny (deti, tehotné a pod.) je dohodnutý prídavok k strave (desiata, olovrant) vo výške 0,75 eur bez DPH (0,90 eur s DPH),“ uviedlo ministerstvo s tým, že uvedené ceny zohľadňujú aj dopravu, balenie, príbor a výdaj stravy.

Rámcová dohoda je uzatvorená na dobu určitú do 31. decembra 2022 alebo do vyčerpania limitu 1 641 955 eur. „Fakturovať sa bude podľa skutočne odobraných jedál. Rámcová dohoda bude čoskoro podpísaná a zverejnená,“ dodali.

V súvislosti s dobrovoľníkmi rezort uviedol, že pripravili a naďalej budú aktualizovať usmernenie pre okresné úrady, na základe ktorého bude možné niektoré náklady preplácať aj im.

Viac o téme: JedloStravaUtečenciCateringMichalovceGabčíkovoVyšné NemeckéDobrovoľní kuchári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu