Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počty nakazených koronavírusom stúpajú: Majú na tom podiel utečenci z Ukrajiny? Rezort zdravotníctva vytiahol štatistiky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, TASR - Roman Hanc)

BRATISLAVA – Upozorňujú na to už vopred. Príval utečencov z vojnou zmietanej Ukrajiny vyvoláva u mnohých Slovákov obavy z toho, že by mohli zhoršiť pandemickú situáciu a prispieť k rýchlejšiemu šíreniu koronavírusu. Týchto obáv si je vedomí aj rezort zdravotníctva, ktorý sa rozhodol už dnes vyvrátiť „zajtrajšie hoaxy.“

Ministerstvo uviedlo, že s očakávaným nárastom počtu nových prípadov Covidu-19 očakávajú aj pokusy obviňovať z tejto novej vlny utečencov prichádzajúcich z Ukrajiny. Koronavírus sa podľa nich, samozrejme, bude šíriť aj medzi nimi, ale utečenci nie sú príčinou aktuálneho nárastu počtu nových prípadov v mnohých krajinách Európskej únie.

Zdôvodňujú to tým, že táto vlna sa rozbieha zatiaľ najmä v krajinách západnej Európy. „Krajiny susediace s Ukrajinou mali doteraz klesajúci počet nových prípadov - nová vlna koronavírusu k nám príde zo západu, nie z Ukrajiny,“ upozornili. Pripomenuli tiež, že nárast počtu nových prípadov v krajinách ako Rakúsko, Nemecko alebo Veľká Británia začal ešte predtým, ako sa rozbehla utečenecká vlna z Ukrajiny.

„V krajinách, ktoré susedia s Ukrajinou a prichádza do nich najviac utečencov, ako je Poľsko, Slovensko, Maďarsko alebo Rumunsko, doposiaľ počet nových prípadov klesal,“ uviedli.

Počty nakazených koronavírusom stúpajú:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Andy Wong)

Za najpravdepodobnejšie príčiny aktuálneho nárastu počtu nových prípadov považujú to, že nový variant Omikron BA.2 môže byť ešte infekčnejší či skutočnosť, že vo viacerých krajinách došlo k výraznému uvoľneniu opatrení.

Viac o téme: UtečenciMinisterstvo zdravotníctvaPandémiaNakazeníMigrantiUkrajinaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu