Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mikulec vysvetľoval kšeft pre človeka blízkeho OĽaNO: Zaplatím to zo svojho, povedal aj SUMU! Čaká ho odvolávanie

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) môže jeho spôsob riadenia utečeneckej krízy vyjsť pekne draho. V hre je dokonca aj ministerské kreslo. Šéf silového rezortu musel len nedávno vysvetľovať, prečo jeho ministerstvo vymenilo dobrovoľných kuchárov za drahé súkromné cateringové firmy, ktoré ešte k tomu vybralo bez súťaže. Teraz však čelí ešte väčšiemu problému, ktorý vyvoláva nevôľu aj u členov koalície. Sily totiž spojil so súkromnou firmou, ktorá má spolupracovať so spoločnosťou blízkou strane OĽaNO. A opäť bez riadnej súťaže.

Ministerstvo vnútra si priamo bez súťaže vybralo na manažovanie utečeneckej krízy firmu Dustream production, ktorá sa špecializuje na podnikové oslavy a marketing a podpísalo s ňou rámcovú zmluvu na 2,5 milióna eur. Mikulec ešte počas týždňa tvrdil, že firma mu bola odporučená mimovládnými organizáciami, ktoré pracujú na hraniciach. Na stretnutí, kde odporúčanie padlo, mali byť podľa slov Mikulca „maltézski rytieri, skauti a ďalší.“ Obe tieto združenia však pre TV Markízu ministrove slová popreli.

Štát nepresunul riadenie migračnej krízy na súkromnú firmu, uviedol minister vnútra Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Denníka N zároveň firma Dustream production začala krátko po podpise miliónovej rámcovej zmluvy využívať kreatívnu agentúru GD Identity. Ide pritom o spoločnosť s väzbami na OĽaNO. Jej majiteľ Július Slovák pre stranu robil ešte pred parlamentnými voľbami 2020, postaral sa napríklad aj o technické zabezpečenie športovej haly v Trnave, kde vo februári 2020 Matovič a spol. strávili volebnú noc. Podľa výročnej správy malo OĽaNO firme vyplatiť 81-tisíc eur.

Slovák okrem toho priamo podporoval stranu pred voľbami a ľudí nabádal, aby krúžkovali Eduarda Hegera, Mareka Krajčího či Richarda Vašečku. Pôsobí ako evanjelizátor medzi mladými a je tiež zakladateľom katolíckeho spoločenstva SP a riaditeľom projektu Godzone, ktorého cieľom je evanielizácia mladých ľudí. Vtedajší poslanec za OĽaNO Richard Vašečka v roku 2015 pozval Slovákovú kapelu eSPé aj do parlamentu, kde predviedli takzvané „chvály“. Z náboženských kruhov sa má Slovák poznať aj s premiérom Eduardom Hgerom (OĽaNO). 

Poradil mu Slovák

Aktualizované 15:35 Mikulec musel celú situáciu vysvetlovať aj počas piatkovej návštevy Michaloviec. Minister sa odstúpiť nechystá a tvrá na tom že krízu riadi od začiatku štát, súčasťou toho sú však aj dobrovoľnícke organizácie. Nápad povolať na pomoc súkromnú firmu mal padnúť na krízovom štábe, na ktorom bol aj Július Slovák. Práve ten mal navrhnúť takéto riešenie. Spolumajiteľ Dustream production Pavol Kubán dokonca neskôr na tlačovke uviedol, že práve Slovák ho s ponukou oslovil.

Minister prácu firmy na hraniciach chválil a svoje rozhodnutie obhajoval. Dustream production podľa jeho slov zatiaľ vykonala práce za 200-tisíc eur. Uviedol tiež, že Július Slovák poskytol na projekt 8 koordinátorov za sumu 2000 eur. „Ak toto má byť kameň úrazu celého projektu, tak ja to zaplatím zo svojho,“ vyhlásil Mikulec. 

Mikulec vysvetľoval kšeft pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/msz)

Štát na utečencov nestačí

Mikulec pritom ešte pred pár dňami vyhlásil, že štát utečeneckú krízu zvláda. Povedal to napriek tomu, že od vypuknutia konfliktu na Ukrajine a príchodu prvých utečencov na naše hranice čelil opakovanej ostrej kritiky zo strany samospráv či dobrovoľníkov.

V stredu, potom ako boli medializované informácie o zazmluvnení firmy Dustream production, však už tvrdil, že sekcia krízového riadenia má 190 ľudí a nie je v silách jedného rezortu zabezpečiť starostlivosť o všetko. „Žijete v omyle, ak si toto myslíte,“ povedal. "Vzhľadom na obmedzené kapacity ministerstva vnútra, sekcie krízového riadenia i dobrovoľníkov, ale aj vyčerpaných materiálnych kapacít štátnych hmotných rezerv či Hasičského a záchranného zboru sme potrebovali subjekt, ktorý tam bude organizovať pomoc a zároveň dokáže ihneď zabezpečiť postele, stany a ďalšie potrebné vybavenie na prijatie utečencov a fungovanie veľkokapacitného centra,“ vysvetlil.

Mikulec vysvetľoval kšeft pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Bez pomoci súkromnej firmy vraj neboli schopní zabezpečiť veľkokapacitné centrá pre utečencov v Michalovciach a Humennom. Nemajú bez nich vraj ani kapacitu zvládať nasadzovanie a koordináciu dobrovoľníkov v teréne.

Opozícia žiada Milulcovu hlavu

Zmluvu so súkromnou firmou na manažovanie situácie na hraniciach kritizovala bývalá ministerka vnútra a súčasná podpredsedníčka mimoparlamentnej strany Hlas-SD Denisa Saková. Hovorí o zákazke za dva a pol milióna eur a tiež o tom, že firma bola vybraná priamo a nebola zapísaná v Registri partnerov verejného sektora. Spochybňuje aj spôsobilosť manažovať krízovú situáciu na hraniciach firmou, ktorá "organizuje koncerty a slávnostné podujatia". Saková chcela, aby minister veci vysvetlil na brannobezpečnostnom výbore parlamentu.

Chápem, že minister Mikulec musel rýchlo konať, verím že všetko vysvetlí, tvrdí Šipoš (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Strana Smer-SD iniciovala Mikulcovo odvolanie v parlamente. Argumentuje tým, že minister nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám. Rokovanie by sa malo začať po skončení 60. schôdze, ktorá je prerušená do stredy 30. marca.

Koaliční partneri chcú počuť vysvetlenie

Od Mikulca chcú počuť jasné vysvetlenie aj koaliční partneri. Stať by sa tak malo na pondelkovej koaličnej rade. Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová označila informácie o firmách, ktoré si najalo ministerstvo vnútra, za prekvapujúce. "Je nominantom OĽANO a v prvom rade musí premiér zvážiť, či má minister dôveru alebo nie," povedala. Strana SaS uviedla, že od Mikulca očakáva podrobné vysvetlenie. „Je pravdou, že konanie ministerstva vzbudzuje viaceré otázniky. Budúcnosť pôsobenia Romana Mikulca vo funkcii však ponechávame na rozhodnutí strany OĽaNO a premiéra Eduarda Hegera,“ uviedli vo svojom stanovisku.

Otázky k uzavretým zmluvám bude mať v pondelok aj Sme rodina. Šéf klubu Peter Pčolinský vidí stále v rezorte vnútra veci, ktoré sa neriešia a prehliadajú. Vie si predstaviť jeho fungovanie podstatne lepšie, a to aj v súvislosti so zvládaním utečeneckej krízy. Túto zodpovednosť má však podľa jeho slov hnutie OĽANO a jej nominant. "Nepáčia sa mi mnohé rozhodnutia, ale táto zodpovednosť je na ministerstve vnútra a ďalších rezortoch. Verím tomu, že za posledný mesiac sa rezorty a tí, ktorí sú na sekcii krízového riadenia, poučili a budú sa vyvarovať chýb," povedal na margo prílevu utečencov.

Vysvetlenie očakáva aj poslanec Za ľudí Juraj Šeliga. Šeliga považuje za kľúčové, aby sa ľudia dozvedeli pravdu a aby minister zodpovedal všetky otázky. "Len to nás môže posunúť ďalej. Ak niekto pochybil, musí vyvodiť zodpovednosť. Nechcem robiť rýchle závery," povedal.  Ak sa však ukáže, že to nie je vysvetliteľné, verí, že aj Heger sa k tomu postaví čelom. "Ak zlyhal nejaký úradník, nech je úradník braný na zodpovednosť. Ak zlyhal minister, nech je minister braný na zodpovednosť," povedal.

Mikulec vysvetľoval kšeft pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Vysvetľovať musel už cateringové firmy

Mikulec musel iba pred pár dňami vysvetľovať tiež zabezpečenie stravy pre utečencov. O to sa totiž od začiatku konfliktu starali dobrovoľní kuchári, ktorí takto suplovali štát. Po takmer troch týždňoch ich však vystriedala súkromná firma Cateringové služby s.r. o, ktorá bola opäť vybraná na priamo bez súťaže a stará sa o zabezpečenie stravy vo veľkokapacitnom centre v Michalovciach. 

Bez súťaže dostala zákazku od ministerstva vnútra aj spoločnosť Global Gastro, ktorá zabezpečuje stravu v zariadení v Gabčíkove. Rámcová dohoda je uzatvorená na dobu určitú do 31. decembra 2022 alebo do vyčerpania limitu 1 641 955 eur. „Fakturovať sa bude podľa skutočne odobraných jedál. Rámcová dohoda bude čoskoro podpísaná a zverejnená,“ uviedol rezort.

Viac o téme: KoalíciaSúkromná firmaMinister vnútraUtečenecká krízaRoman MikulecKonflikt na UkrajinePriama zákazkaOdvolávanie ministra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu