Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vydavatelia o tlačovom zákone: Bakuľa na novinárov!

BRATISLAVA - Už to nie je bič, ale tvrdá palica. Vydavatelia k nej prirovnávajú nový tlačový zákon. Tvrdia, že ten nevznikol kvôli obyčajným ľuďom, ako tvrdí vláda. Má len chrániť politické celebrity a zastrašiť kritických novinárov. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer) naopak vyhlasuje, že je to dobrý zákon.

Poslanci definitívne rozhodnú na schôdzi, ktorá bude už zajtra. Šéf združenia vydavateľov Miloš Nemeček si myslí, že vláda chce novinárov postrašiť. "Povedať, máme na vás bakuľu." Podľa neho neustúpi preto, že napriek kritike nepríde o popularitu. "Premiér si myslí, že teraz má také vysoké preferencie, že si to môže dovoliť," vyhlásil Nemeček.

Zákon pripravil rezort kultúry. Podľa ministra Marka Maďariča je to dobrý dokument. Ustúpil len v jednom bode, poslanci by mali vypustiť ustanovenie o pokutách, napr. za propagáciu vojny. "Je možné urobiť túto zmenu, lebo novelizácia trestného zákona umožňuje stíhať právnické osoby aj za tieto delikty," povedal.


Toto sú sporné body:

* Pokuta 200-tisíc korún

- Hrozí za správy, ktoré budú podľa posúdenia ministerského úradníka propagáciou vojny, neľudského správania či drog.
Výhrady: Minister sľúbil, že pokuty zo zákona pred hlasovaním vypadnú.

* Právo na opravu

- Tú majú noviny zverejniť do ôsmich dní. Na rovnakom mieste a rovnakým písmom ako pôvodný článok. Odmietnuť môžu len vtedy, ak majú dôkaz o jeho pravdivosti.

* Právo na odpoveď

- Ak má niekto pocit, že zverejnené správy sa dotýkajú napr. jeho cti, do troch dní musia noviny zverejniť jeho reakciu. A to aj vtedy, ak išlo o pravdivé tvrdenia.
Výhrady: Ide o duplicitu. Noviny navyše môže zahltiť množstvo rôznych reakcií, napríklad aj od právoplatne odsúdených ľudí.

* Reakcia bez vysvetlenia

- Hrozí zákaz pripojiť k oprave či odpovedi sprievodný text, ktorý by obsahoval hodnotiaci úsudok.
Výhrady: Obmedzia sa ústavné práva novinára aj čitateľa. Nebude možné vysvetliť, prečo došlo k zverejneniu napr. nepresnej informácie.

* Ochrana zdroja

- Vydavatelia budú povinní tajiť pôvod svojich informácií, ak o to požiada ich zdroj. Výhrady: Toto právo by malo byť dobrovoľné.

Pozn.: Uvedené výhrady pochádzajú od vydavateľov, OBSE, opozície, ale aj legislatívneho odboru NR SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu