Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Termín nového pojednávania je známy! Marian Kotleba sa postaví pred súd začiatkom apríla

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Najvyšší súd pôvodne určil termín odvolacieho procesu v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur chudobným rodinám na 8. marca. Pojednávanie neskôr zrušili.

Najvyšší súd SR vytýčil nový termín verejného zasadnutia so šéfom politickej strany Ľudová strana Naše Slovensko Marianom Kotlebom v kauze šekov s extrémistickou symbolikou na 5. apríla. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu. 

Hajloval Marian Kotleba v parlamente? Jeho gestá preveruje Úrad špeciálnej prokuratúry! (Zdroj: Vlado Anjel)

Pôvodne bolo zasadnutie nariadené na 8. marca, súd však termín zrušil. Obžalovaný Kotleba totiž požiadal o preštudovanie a oboznámenie sa s novými dôkazmi predloženými zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj zaujatie stanoviska k nim. Konkrétne by malo ísť o záznam z rozpravy parlamentu, v rámci ktorej poslanec podľa prokurátora používa gestá, ktoré ho „prepájajú s pravicovo-extrémistickou rasistickou ideológiou".

Špecializovaný trestný súd Kotlebu v októbri 2020 neprávoplatne odsúdil na štyri roky a štyri mesiace odňatia slobody. Tie by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sudkyňa ho vtedy uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.

Viac o téme: PojednávanieNajvyšší súdMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu