Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hajloval Marian Kotleba v parlamente? Jeho gestá preveruje Úrad špeciálnej prokuratúry!

Marian Kotleba v parlamente Zobraziť galériu (3)
Marian Kotleba v parlamente (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko je neprávoplatne odsúdený v prípade kontroverzných šekov s nacistickou symbolikou. Prívrženci jeho strany mali aj v minulosti problémy so zákonom a obdivovaním nacistického režimu. Najnovšie skúma Úrad špeciálnej prokuratúry jeho gestá v parlamente.

Totálna fraška - aj tak by sa dalo nazvať utorňajšie rokovanie v parlamente o obrannej dohode s USA. Dvaja poslanci ĽSNS si priniesli slovenskú vlajku a obsadili ňou rečnícky pult. Ich predseda Marian Kotleba zatiaľ pískal na píšťalke počas toho, ako koaliční poslanci rozprávali. Keďže poslanci ĽSNS zabraňovali svojím správaním normálnej diskusii, rokovanie muselo byť niekoľkokrát prerušené. Počas jedného takého prerušenia spravil Kotleba gesto, ktoré mnohým pripomínalo nacistický pozdrav.

Kotleba sa opäť postaví pred súd: Odvolacie konanie vytýčili na TENTO dátum

Všimli si ho aj prítomní poslanci v sále. Upozornila na to Vladimíra Marcinková či Ján Benčík. Ten na sociálnej sieti zdieľal video, kde vidno, ako Kotleba počas pískania spravil gesto podobné hajlovaniu, avšak ľavou rukou. Podľa strany ĽSNS však išlo o bežnú gestikuláciu. 

Hajloval Marian Kotleba v parlamente? Jeho gestá preveruje Úrad špeciálnej prokuratúry! (Zdroj: Vlado Anjel)

"Keďže som na rokovaní bol celý čas prítomný, viem, že Marian Kotleba viackrát v pléne zámerne narúšal rokovanie parlamentu rôznymi spôsobmi, určite tam však nehajloval. Gestikulácia rukami patrí k prejavu človeka, ale hľadať v nej niečo čo tam nie je, je len odrazom úrovne daného človeka. Takéto tvrdenia, resp. fabulácie úplne odmietam,“ uviedol hovorca Martin Beluský pre tvnoviny.sk

Napriek tomu však Kotlebovo gesto preskúma aj Úrad špeciálnej prokuratúry. "Úrad špeciálnej prokuratúry nechá predmetnú skutočnosť preskúmať," povedala pre Topky.sk hovorkyňa Jana Tökölyová. 

Marian Kotleba v parlamente
Zobraziť galériu (3)
Marian Kotleba v parlamente  (Zdroj: Topky.sk)

Kotleba sa opäť postaví pred súd

Najvyšší súd SR už určil termín odvolacieho procesu v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur chudobným rodinám na 8. marca.Špecializovaný trestný súd Kotlebu v októbri 2020 neprávoplatne odsúdil na štyri roky a štyri mesiace odňatia slobody. Tie by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sudkyňa ho vtedy uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd.

Marian Kotleba na Špecializovanom trestnom súde
Zobraziť galériu (3)
Marian Kotleba na Špecializovanom trestnom súde  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.

Viac o téme: HajlovanieMarian KotlebaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu