Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hypotéky zdražili ďalšie banky! Reakcia rezortu financií: Ľuďom predostreli riešenie, radia, čo majú teraz robiť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Dlho sme sa tešili povesti krajiny, ktorá má jedny z najnižších úverov na bývanie v Európskej únii. Od začiatku roka však nastala zmena a situácia sa začala obracať k horšiemu. Banky pôsobiace na našom trhu jedna za druhou ohlasujú zdraženie hypoték. Ministerstvo financií v tejto súvislosti Slovákom radí, ako postupovať, aby predišli problémom v rodinných rozpočtoch.

Podľa ministerstva financií súčasný nárast o dve desatiny percenta nepredstavuje veľkú katastrofu. „Nezabúdajme, že v iných krajinách, ako napríklad v susednom Česku, sú úrokové sadzby podstatne vyššie. My si tiež pamätáme časy s podstatne vyššími úrokovými sadzbami, ako budeme mať po aktuálnom zvýšení,“ uviedli.

Hypotéky zdražili ďalšie banky!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riešením, ako predísť výraznému nárastu úrokových sadzieb a problémom v rodinných rozpočtoch je podľa nich siahnuť po hypotekárnych úveroch s dlhšou fixáciou, teda na sedem rokov a viac. „Znamená to, že úroková sadzba ostane po celé toto obdobie nezmenená, a klient banky sa tak nemusí v najbližších rokoch obávať, že by sa mu úver zo dňa na deň predražil,“ vysvetlili.

Pripúšťajú, že hypotéky s kratšími troj až päť ročnými fixáciami sa môžu zdať lákavé, lebo majú nižšiu úrokovú sadzbu, a preto sú lacnejšie. Dlhšie fixácie sú však zárukou dlhodobo stálej a nemennej úrokovej sadzby. Rodinám tak môžu priniesť väčšiu stabilitu a možnosť naplánovať si rodinné výdavky v dlhodobom horizonte.

Hypotéky zdražili ďalšie banky!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Ekonomickí analytici predpokladajú, že úrokové sadzby dosiahli svoje dno a v najbližších rokoch budú rásť. Nízke úrokové sadzby na Slovensku držalo veľké konkurenčné prostredie v komerčnom bankovom sektore. Ak však najväčšie banky pristúpili k zvyšovaniu úrokových sadzieb, a to ešte pred intervenciou Európskej centrálnej banky, je veľký predpoklad, že sa k ním pridajú aj ostatné,“ uviedli.

Aké zmeny si banky pripravili? 

Ako prvá oznámila na Slovensku zvyšovanie úrokových sadzieb Všeobecná úverová banka. Od 7. marca u nich platí, že pri trojročnej fixácii nie je už úrok 0,89 percenta ale 1,09 percenta.

Od 21. februára zvýšila úrokovú sadzbu aj ČSOB. Týka sa to hypoték s 10-ročnou fixáciou, kde dochádza k nárastu z 0.99 percenta na 1,15 percenta. „Reaguje tak na rastúcu cenu dlhodobých zdrojov financovania na trhu. Zároveň klientom a klientkam s novou hypotékou, ako aj tým, ktorí si do ČSOB prenesú svoj úver na bývanie z inej banky,  prináša limitovanú možnosť zafixovať si svoj úrok od 1,35% p.a. na 20 rokov. To znamená príležitosť zaistiť si, že sa výška mesačnej splátky nebude meniť po celé dve dekády. A to ani pri náraste sadzieb, ktoré v týchto týždňoch pozorujeme aj v okolitých krajinách,“ vysvetlila kroky banky hovorkyňa Anna Jamborová. V prípade troj a päťročnej fixácie sa sadzby zatiaľ nemenia a zostávajú na úrovni od 0,89 percenta, respektíve 0,95 percenta.

Hypotéky zdražili ďalšie banky!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Od 4. marca došlo k zmene úrokových sadzieb aj pri hypotéke a americkej hypotéke v Tatra banke. "Klienti budú môcť získať hypotéky s úrokovou sadzbou od 1,09 % p. a. pri 1-, 2- a 3-ročnej fixácii. Pri dlhších fixáciách budú začínať sadzby pri fixácii na 5 rokov na úrovni od 1,19 % p. a. a na 7 rokov na úrovni od 1,29 % p. a. V prípade najdlhších fixácií na 10 rokov bude Tatra banka, poskytovať hypotéky od 1,59 % p. a.," uviedla hovorkyňa banky Simona Miklošovičová. Dodala, že ceny hypotekárnych úverov vychádzajú z cien peňazí na finančnom trhu. Zvýšenie úrokových sadzieb je tak reakciou na rastúce náklady na hypotekárne úvery v dôsledku silného rastu inflácie v úvode roka, ako aj vyhlásení Európskej centrálnej banky, na ktoré reagovali finančné trhy.

archívne video

Matovič na spoločnej tlačovke so Sulíkom informoval, že vláda sa dohodla na kompenzácií cien energií (Zdroj: Topky/Maarty)

Rovnako zvýšili trojročnú a štvorročnú úrokovú sadzbu na hypotékach v UniCredit bank."Aktuálne sme od 1. marca jemne zvýšili trojročnú a štvorročnú úrokovú sadzu na hypotékach o 0,2 % na 0,89 %, pričom tieto úrokové sadzby sú stále nízke," konštatovala hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková. Uviedla tiež, že ľudia reagujú na informácie týkajúce sa inflácie aj odrazenia sa úrokových sadzieb. V banke evidujú záujem o dlhodobé fixácie, ktorá znamenajú istotu nemennosti splátok na dlhšie obdobie.

Viac o téme: BankaúrokyMinisterstvo financiíHypotéky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu