Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Ružinov ubytoval vyše 80 utečencov: Pomáhajú aj iné samosprávy

Starosta Ružinova Martin Chren
Starosta Ružinova Martin Chren (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA – V bratislavskom Ružinove sa podarilo ubytovať viac ako 80 utečencov z Ukrajiny. Ubytovanie našli v bytoch i domoch, ktoré ponúkli miestni obyvatelia v rámci výzvy mestskej časti. Išlo o jednotlivcov, ale aj rodiny, najmä matky s deťmi. Uviedol to starosta Ružinova Martin Chren.

"Miestny úrad Ružinov pomohol zabezpečiť ubytovanie pre viac ako 80 osôb, jednotlivcov a rodín, matiek s deťmi, ktoré utekajú pred vojnou z Ukrajiny. Všetky ubytovania poskytli dobrí ľudia z Ružinova, ktorí ponúkli svoje byty a domy pre utečencov," skonštatoval Chren.

Dvaja ukrajinskí vojaci sa zosobášili na kontrolnom stanovišti pri jednom zo vstupov do Kyjeva, zatiaľ čo ruská invázia pokračovala (Zdroj: Profimedia)

Možnosti na zabezpečenie takéhoto ubytovania sa však podľa starostu začínajú samospráve míňať. Celý proces ubytovávania a zabezpečenia núdzového bývania pre ľudí utekajúcich pred vojnou v rôznych ubytovacích zariadeniach na území celého kraja si pod seba vzal Okresný úrad v Bratislave.

 

77 UBYTOVANÝCH, ĎALŠIE AUTO S POMOCOU NA CESTE Tento príspevok píšem neskoro večer, lebo ešte pred chvíľou sme do auta...

Posted by Martin Chren - starosta Ružinova on Thursday, March 3, 2022

Ubytovanie pre desiatky ľudí z Ukrajiny sa podarilo zabezpečiť napríklad aj v Novom Meste. Väčšina z utečencov potrebuje podľa starostu Rudolfa Kusého ubytovanie na jeden až tri dni a pokračujú v ceste. Cez víkend si podľa neho napríklad prebrala adresnú pomoc skupina asi 30 žien s deťmi, ktoré už majú prácu. "V pondelok pomôžeme skupine takmer 40 ľudí, ktorých bezplatne ubytovala ubytovňa. Vďaka pomoci dostanú všetky hygienické potreby, zabezpečiť musíme ešte pasty a kefky pre každého," napísal na sociálnej sieti Kusý.

 

VAŠA POMOC UŽ SMERUJE PRIAMO NA UKRAJINU ➡️🇺🇦 Prvá dodávka plná vašej pomoci pre ľudí z Ukrajiny, ktorú vo veľkom nosíte...

Posted by Bratislava - Nové Mesto on Saturday, March 5, 2022

Dom kultúry pre dočasné útočisko pre utečencov z Ukrajiny premenila napríklad mestská časť Jarovce. Cez víkend tam dorazili prvé dve skupiny. Jednou z nich bola skupina žien a detí utekajúcich z mesta Kremenčuk, druhou je skupina utečencov z Charkova, pôvodom sú z Azerbajdžanu. "Všetci sú veľmi príjemní a vďační za to, že tu môžu chvíľku ostať a nemusia už utekať," podotýkajú noviny mestskej časti na sociálnej sieti. Podľa mestskej časti zatiaľ nie je potrebná žiadna ďalšia pomoc, obyvateľom odporúča, aby si pomoc "šetrili na ďalšie dni a týždne".

Viac o téme: UtečenciRužinovVojna na UkrajinePomoc Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu