Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko ešte neudrelo plnou silou: Toto je predpoveď rezortu obrany! Ukrajina si zatiaľ počína veľmi dobre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Andrew Marienko)

BRATISLAVA - Počas pondelka (28. 2.) sa viedla v rusko-ukrajinskom konflikte iba obmedzená bojová činnosť. V najbližšom čase sa dá očakávať druhá etapa rozsiahlej bojovej činnosti ruských síl na všetkých doterajších smeroch, nevylučujúc ani vytvorenie nových postupových smerov z Bieloruska. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič. Napriek enormnému úsiliu ruských jednotiek sa podľa OS ešte nepodarilo uzatvoriť obkľúčenie ukrajinských miest Cherson a Mariupoľ.

"V prvej polovici dňa 1. marca 2022 ruské sily konsolidovali svoje operačné zoskupenia a pripravovali sa na ďalšie útočné operácie. V nočných a ranných hodinách vykonávali intenzívnu palebnú činnosť, pri ktorej okrem vojenských cieľov zasahovali vo veľkej miere aj civilné objekty a infraštruktúru, čo zvýšilo počty obetí z radov civilného obyvateľstva," skonštatoval Zemanovič.  

Zničené budovy po nočnom bombardovaní v Černigove

 

Zničené budovy po nočnom bombardovaní v Černigove (Zdroj: Profimedia)

Ozbrojené sily Ukrajiny sa zároveň podľa jeho slov úspešne snažili prostredníctvom bezpilotných prostriedkov narušiť logistické trasy ruských jednotiek na Ukrajine. Okrem iného zničili aj významný vlakový transport pohonných látok pre ruské útočné zoskupenie pri Sumách. Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany zostrelili podľa OS viaceré ruské letecké prostriedky vrátane niekoľkých vrtuľníkov.

Vagnerovci môžu eliminovať najvyšších predstaviteľov

"Podľa informácií z viacerých od seba nezávislých zdrojov na Ukrajine už pôsobia príslušníci súkromnej vojenskej spoločnosti 'Skupina Vagnera', ktorá sa stala negatívne verejne známou z konfliktov na Blízkom východe a v Afrike, no v minulosti sa zúčastnila aj na konflikte separatistických entít s Ukrajinou," priblížil hovorca OS. Skupina údajne plní úlohy v prospech vedenia Ruskej federácie a nasadzuje sa na plnenie delikátnych úloh. "O ich úlohách na Ukrajine nie sú dostatočné informácie, ale nevylučuje sa, že môžu mať úlohy súvisiace s elimináciou najvyšších vládnych a vojenských predstaviteľov Ukrajiny," dodal Zemanovič.

Počas pondelka neviedli ruské jednotky výraznejšiu útočnú činnosť na kyjevskom, charkovskom a sumskom, odeskom či melitopoľskom smere. Ukrajinské jednotky pokračovali v aktívnej a manévrovej obrane svojho územia a likvidácii živej sily a vojenskej techniky protivníka. "Na juhu Ukrajiny zatlačili ich jednotky sily agresora pri meste Tokmak, naďalej udržiavali manévrovú obranu prístavu Mariupoľ a nedovolili uzatvoriť obkľúčenie mesta, opätovne ovládli mestečko Volnovachu v blízkosti línie dotyku so separatistickými entitami," priblížil hovorca OS.

Ruskí vojaci prostredníctvom raketometov a delostreleckej techniky, ako aj letectva bombardovali viaceré mestá na Ukrajine, ako Charkov, Černihiv, Cherson, Žitomir a ďalšie. Počas toho sa podarilo ukrajinskej strane zostreliť minimálne dva bojové vrtuľníky.

Rusko vyslalo veľa neskúsených vojakov

Pri vypočúvaní ruských zajatcov sa podľa OS zistilo, že v časti jednotiek sú pravdepodobne zaradení neskúsení vojaci povinnej služby. "Zároveň prehliadka ukoristenej techniky ukázala v mnohých prípadoch jej nízku úroveň vrátane nefungujúcich a zastaraných spojovacích prostriedkov a zbraňových systémov," povedal Zemanovič.

Pripomenul tiež, že na bielorusko-ukrajinskom pomedzí sa uskutočnilo v pondelok prvé šesťhodinové rokovanie o prímerí medzi ukrajinskou a ruskou stranou konfliktu. "Ani počas tohto rokovania sa nezastavilo ostreľovanie z ruskej strany, čo aj oficiálne deklarovala. Obe strany označili viaceré prioritné témy a možné riešenia, čo bude po porade s hlavnými predstaviteľmi Ruska a Ukrajiny predmetom pravdepodobne ďalších spoločných rokovaní v najbližšom čase," uzavrel hovorca OS.

Viac o téme: VojnaInváziaRuskoMinisterstvo obrany SRUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu