Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Uzavretý vzdušný priestor? V Bratislave pristálo ruské lietadlo: Viem to vysvetliť, tvrdí Sulík!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Flightradar24)

BRATISLAVA – Uzavretý vzdušný priestor, prísne sankcie, či ďalšie tresty. Aj to sú následky vojny a invázie, ktorú na Ukrajine rozpútalo Rusko. Od štvrtku minulého týždňa sa zaviedlo viacero sankcií ako odpoveď Ruska na ich neakceptovateľný krok, čo malo za následok pád rubľa na historické minimá. Napriek uzavretému vzdušnému priestoru sa však nad územím Slovenska objavilo lietadlo z Ruska. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vysvetlil dôvod.

Slovensko v pondelok popoludní rozhodlo o uzavretí vzdušného priestoru pre lety z Ruska, ako odpoveď voči invázii a vojne, ktoré na Ukrajine začalo Rusko. Spravili sme tak ako jedna z posledných krajín Európskej únie, na znak solidarity. Napriek tomu sa však v utorok ráno nad územím Slovenska približovalo lietadlo ruských aerolínii. Podľa ministerstva hospodárstva to však má veľmi jednoduché vysvetlenie.

 

V zmysle nariadenia Rady EÚ je od dnes zakázaný vstup, výstup alebo prelet vzdušným priestorom Slovenskej republiky, pre...

Posted by Andrej Doležal - minister dopravy a výstavby SR on Monday, February 28, 2022

Ruské nákladné lietadlo IL-76 spoločnosti Volga Dnepr Airlines, ktoré na Slovensko prinieslo jadrové palivo. Pristálo na bratislavskom letisku dnes nadránom o 5:58. Jadrové palivo tak budú môcť využiť Slovenské elektrárne. „Po plyne a rope má slovenské hospodárstvo poistený ďalší energonosič. Som rád, že sme to logisticky zvládli a ďakujem aj ministerstvám zahraničia a dopravy za skvelú koordináciu pri riešení povolení,“ vysvetlil Sulík.

Uzavretý vzdušný priestor? V
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Lietadlo z ruskej Moskvy letelo cez Bielorusko a následne cez Poľsko až do Bratislavy. Pri tejto akcii poskytlo Slovensku súčinnosť aj Poľsko. Podľa Sulíka sa na dodávku paliva uplatnila výnimka, keďže je uzavretý vzdušný priestor pre ruské lety. Tú je možné použiť v prípade humanitárnej pomoci a jadrového paliva. Ministerstvo hospodárstva spolupracovalo na tejto akcii aj s poľskou ministerkou pre energetiku Annou Moskwou, ktorej šéf slovenského rezortu hospodárstva taktiež poďakoval za podporu. Richard Sulík zároveň ubezpečil, že SE majú v súčasnosti dostatok jadrového paliva,“ ozrejmil rezort. Jadrové palivo je určené pre atómové elektrárne Mochovce a Jaslovské Bohunice.

Viac o téme: Ministerstvo hospodárstvaBratislavské letiskoJadrové palivoBratislavaRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu