Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNE V Číne sa zrútil boeing so 133 ľuďmi na palube: Prvé zábery z miesta leteckej tragédie

Nehoda na mieste spôsobila rozsiahly požiar lesa na horskom svahu. Zobraziť galériu (6)
Nehoda na mieste spôsobila rozsiahly požiar lesa na horskom svahu. (Zdroj: YouTube/India Mojo News, Twitter.com/breathing_funny, Insider Paper)

PEKING - V Číne sa v pondelok zrútilo lietadlo so 133 ľuďmi na palube. Počet obetí zatiaľ nie je známy. Lietadlo spoločnosti China Eastern Airlines havarovalo v horách na juhu Číny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá. Let MU5735 mal pritom skončiť pristátim v Kantone až o hodinu neskôr. Na horskom svahu, kde let stroskotal, vznikol veľký požiar. Na miesto pádu stroja bol vyslaný záchranný tím.


  • v Číne sa zrútilo veľké dopravné lietadlo uprostred horského svahu na juhu krajiny
  • let MU5735 smeroval z mesta Kchun-ming do Kantonu
  • na palube bolo podľa posledných informácií 123 ľudí a 9 členov posádky
  • na zemi ľudia objavujú veľké kusy lietadla, jeho nehoda spôsobila požiar
  • zatiaľ nie je jasné, či sa na palube lietadla nachádzali aj slovenskí občania 

Aktualizované 13:52

"Z informácií, ktoré máme k dispozícii nevyplýva, že by medzi obeťami mali byť občania SR. Sme však v kontakte s miestnymi úradmi," poskytlo stanovisko pre Topky ministerstvo zahraničných vecí SR.

Aktualizované 13:28

Záchranári na mieste nehody uviedli, že nenašli žiadne stopy po preživších. "Môžeme potvrdiť, že sa lietadlo zrútilo," napísala spoločnosť China Eastern Airlines vo vyhlásení. Čínske médiá citovali predstaviteľov záchranných zložiek, podľa ktorého sa lietadlo rozbilo a spôsobilo požiar, ktorý na mieste zničil bambusový porast. Iný záchranár vyhlásil, že v troskách nie sú žiadne stopy života. V oblasti bolo v čase nešťastia čiastočne zatiahnuté a dobrá viditeľnosť.

MIMORIADNE V Číne sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/CCTV via AP)

MIMORIADNE V Číne sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/CCTV via AP)

Aktualizované 11:56

Čínsky prezident Si Ťin-pching je podľa tamojších médií "šokovaný" haváriou lietadla a nariadil rozsiahle vyšetrovanie. Píše to agentúra AFP s odvolaním sa na štátne médiá v Číne.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (6)
Čínsky prezident Si Ťin-pching  (Zdroj: TASR/ AP Photo/Andy Wong)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Topky.sk (@topkysk)

Aktualizované 11:22

Portál Flightradar24 objasnil posledné chvíle letu tesne pred dopadom. "Posledné údaje ADS-B z lietadla boli prijaté o 06:22 UTC a indikovali vertikálnu rýchlosť -31 000 stôp za minútu," popisuje portál venujúci sa problematike údajov o verejných všetkých letoch po zemi.

Aktualizované 11:07

Záchranári na čínskej sociálnej sieti Weibo informujú, že na okamžitú záchrannú operáciu do hôr na miesto nehody smerovalo 117 ľudí.

MIMORIADNE V Číne sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: s.weibo.com)

Aktualizované 11:02

Čínske médiá pôvodne uvádzali, že v lietadle bolo v čase nešťastia 133 ľudí, neskôr počet o jednu osobu znížili a oznámili, že na palube sa nachádzalo 123 cestujúcich a deväť členov posádky. Podľa agentúry Reuters išlo o šesť rokov starý Boeing 737-800. Stroj, ktorý odštartoval o 13:11 miestneho času (6:11 SEČ), po 14:20 miestneho času (7:20 SEČ) strácal rýchlosť a následne začal prudko klesať. Nad mestom Wu-čou bol s lietadlom stratený kontakt.

MIMORIADNE V Číne sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: flightradar24.com)

Aktualizované 9:52

Na mieste podľa ďalších záberov od blízkych svedkov vznikol rozsiahly požiar lesa.

Aktualizované 9:44

Na sociálnej sieti Twitter sa už objavujú prvé videá z trosiek lietadla na zemi. Ide o mimoriadne veľké kusy z daného lietadla. Let kódového označenia MU5735 odletel z Kunmingu do Guangzhou o 13:11 miestneho času. Svedčia o tom údaje webu FlightRadar24. Trasa letu a jej sledovanie bolo ukončené o 14:22 miestneho času vo výške 3225 stôp s rýchlosťou 376 uzlov. Pristáť malo však až o hodinu neskôr.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Topky.sk (@topkysk)

Čínska štátna televízia uviedla, že lietadlo smerovalo z mesta Kchun-ming do Kantonu. V Čuangskej autonomnej oblasti Kuang-si malo nehodu, ktorá spôsobila požiar na horskom svahu. Podľa televízia išlo o Boeing 737. Počet obetí zatiaľ nie je známy. Na miesto sa vydali záchranári.

Viac o téme: PádLietadloČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu