Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

RTVS čelí kritike! Obhajoba Ruska cez propagandu vo večerných správach: Televízia dala priestor Čarnogurskému

RTVS si do vysielania pozvala netradičného hosťa. Zobraziť galériu (7)
RTVS si do vysielania pozvala netradičného hosťa. (Zdroj: reprofoto RTVS, TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Hodnoverná diskusia na vážnu tému, alebo vedomé šírenie ruskej propagandy? Na tomto sa po utorkovom večeri nevedia zhodnúť viacerí diváci televízie. Verejnoprávna RTVS sa totiž v jednom zo svojich spravodajsko-publicistických blokov rozhodla dať priestor dnes už pomerne kontroverznému bývalému politikovi Jánovi Čarnogurskému. Ten sa vyjadroval k téme ukrajinsko-ruskému konfliktu a vo vysielaní podľa kritikov dokonca viackrát zavádzal, pričom redaktorka ho ani neprerušila.

Všetko sa to odohralo v relácii Správy a komentáre, ktorú RTVS pravidelne vo svojich večerných blokoch vysiela. Jej obsah v utorok však mnohým ležal v žalúdku a viacerí nedokázali pochopiť, ako sa vo vysielaní ocitol bývalý premiér a niekdajší predseda KDH Ján Čarnogurský. Ten je totiž v súčasnosti dosť aktívny najmä na dezinformačnej scéne a hovorí sa o ňom aj ako o šíriteľovi ruskej propagandy.

VIDEO Ministerka kultúry Milanová podáva podnet na radu pre vysielanie:

Ministerka kultúry podáva podnet na RVR pre reportáž s Čarnogurským na RTVS: Už sa neviem dočkať voľby riaditeľa (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Čarnogurský sa pritom objavil po bokoch hosťov Lukáša Marečka z katedry medzinárodného práva Univerzity Komenského a bývalého náčelníka štábu českej armády generála Jiřího Šedivého. 

Priestor pre dezinformácie

Vo vysielaní Čarnogurský stihol povedať pár známych propagandistických formuliek. Napríklad hovoril aj o tom, že napríklad anektovaný Krym bol kedysi súčasťou Ruska a "v roku 2014 sa len vrátil späť“. Zmanipulované referendum a ilegálne odtrhnutie Krymu pritom doteraz neuznáva väčšina európskych politických lídrov a štátov vrátane Slovenska. Čarnogurský vo vysielaní zrejme nie náhodou opomenul aj nedodržiavanie medzinárodného práva zo strany Ruska, o ktorom hovoril napríklad aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok či iní svetoví politici.

RTVS čelí kritike! Obhajoba
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto RTVS)

Západ už roky zbrojí Ukrajinu, povedal vo vysielaní Čarnogurský

Čarnogurský tiež dodal argument o tom, že Západ roky zbrojí Ukrajinu. Svoj pohľad na vec mal aj v prípade aktuálneho konfliktu v Donecku a Luhansku. "Pokiaľ ide o Ukrajinu, tak to nepotrebujeme oznámenie Putina. Vidíme na vlastné oči ako už niekoľko rokov idú vlaky po slovenských železniciach smerom na východ, plné ťažkých zbraní. To znamená, že už niekoľko rokov Západ vyzbrojuje Ukrajinu zbraňami, ktoré ktoré Ukrajina zatiaľ používala proti tým republikám Doneck a Luhansk a môže ich používať aj proti Rusku," hovoril vo vysielaní Čarnogurský, ktorý sa vo svojich slovách vyhol priamym odpovediam moderátorky na jej otázky. Tá po týchto slovách ukončila rozhovor s Čarnogurským a vrátila sa k diskusii s Marečkom.

Čarnogurský je pritom podľa webu omediach.com v posledných rokoch priam ikonou slovenského dezinformačného diania na Slovensku. Expremiér je navyše členom Valdajského diskusného klubu, ktorý je podľa analytika Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexandra Dulebu komunikačnou platformou pre ruského prezidenta Vladimira Putina, a ktorú vymyslel Vladislav Surkov. Čarnogurský sa pravidelne zúčastňuje na šírení ruskej propagandy a vedie Slovensko-ruskú spoločnosť, ktorej činnosť sa v týchto dňoch točí okolo zverejňovania nepravdivých, proruských a manipulatívnych informácií. Tie sa následne šíria internetom hlavne po dezinformačných weboch a statusoch na sociálnych sieťach.

Predseda Slovensko-ruskej spoločnosti Ján Čarnogurský počas protestného zhromaždenia proti cudzím základniam a vojskám NATO pri príležitosti summitu NATO vo Varšave. Protest organizuje Front ľavicovej mládeže a Slovensko-ruská spoločnosť na Hviezdoslavovom námestí. Bratislava, 7. júl 2016.
Zobraziť galériu (7)
Predseda Slovensko-ruskej spoločnosti Ján Čarnogurský počas protestného zhromaždenia proti cudzím základniam a vojskám NATO pri príležitosti summitu NATO vo Varšave. Protest organizuje Front ľavicovej mládeže a Slovensko-ruská spoločnosť na Hviezdoslavovom námestí. Bratislava, 7. júl 2016.  (Zdroj: SITA)

V prípade zaradenia Čarnogurského ako respondenta do relácie Správy a komentáre sme oslovili aj samotnú RTVS. Tá svoje stanovisko zverejnila počas dňa a uvádzame ho v plnom znení. 

Vyjadrenie RTVS

RTVS zdôrazňuje, že kroky Ruskej federácie v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine vníma ako akt porušenia medzinárodného práva. Spravodajstvo RTVS monitoruje situáciu ohľadom eskalácie konfliktu na rusko-ukrajinských hraniciach a informuje verejnosť počas celého dňa vo všetkých spravodajských reláciách – Ranné Správy, Správy o 12, Správy o 16, v hlavnom večernom spravodajskom bloku aj v nadväzujúcej relácii Správy a komentáre. Relácia RTVS Správy a komentáre sa v utorok 22. februára komplexne venovala aktuálnej situácii na Ukrajine a eskalácii napätia na rusko-ukrajinskej hranici. Súčasťou relácie bolo niekoľko reportáží a moderátorka viedla rozhovor k danej téme s viacerými hosťami – odborníkom na medzinárodné právo Lukášom Marečkom, bývalým náčelníkom Generálneho štábu Armády ČR Jiřím Šedivým a Jánom Čarnogurským, expremiérom a bývalým ministrom spravodlivosti, ktorý je v súčasnosti predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti. Téma bola poňatá komplexne a RTVS avizovala aj pokračovanie analýzy situácie v spravodajstve počas nasledujúcich dní.

V rámci vyváženosti sa snažíme o komplexný názorový pohľad na každú tému, uvedenie všetkých informácií do kontextu a samozrejme o vyvracanie nepravdivých tvrdení a ich konfrontáciu s overiteľnými faktami. Pri výbere respondentov dbá RTVS na zastúpenie rôznych názorových spektier a vedomá a cielená cenzúra vybraných respondentov je pre verejnoprávnu inštitúciu neprípustná. RTVS si ctí slobodu práce v redakcii spravodajstva a publicistiky a generálny riaditeľ nijakým spôsobom nezasahuje do výberu tém a respondentov v reláciách a reportážach. To je v plnej kompetencii vedenia sekcie spravodajstva a publicistiky ako aj editorov. Zároveň vnímame rozporuplné reakcie a komentáre odbornej aj laickej verejnosti k tejto téme v relácii Správy a komentáre odvysielanej 22. februára a vzniknutou situáciou sa zodpovedne zaoberáme.

RTVS odmieta hrubý nátlak a zasahovanie do slobody tvorby verejnoprávneho média zo strany niektorých politikov, vrátane Kristiána Čekovského, ktorý sa s RTVS dodnes súdi za nepredĺženie redaktorskej zmluvy v roku 2018, a teda je v priamom konflikte záujmov. RTVS nebude komentovať konkrétne vyjadrenia politikov k vzniknutej situácii. Zároveň však chceme zdôrazniť, že nesúhlasíme s tým, aby bola verejnoprávna televízia nástrojom na získavanie politických bodov a v súčasnej spoločenskej situácii považujeme politickú angažovanosť v tejto veci za neadekvátnu.

Hnutie OĽaNO je pohoršené

Na krok pozvať si do relácie Čarnogurského už reagujú aj politici, a síce hnutie OĽaNO. "Po falošnom politológovi si RTVS pozvala do diskusií Jána Čarnogurského. Podľa predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu (OĽANO), RTVS zavádzaním ľudí v čase konfliktu ohrozuje bezpečnostné záujmy našej krajiny," konštatuje OĽaNO.

"Pán Čarnogurský je člen Valdajského diskusného klubu a šéf Slovensko-ruskej spoločnosti. Obe platformy slúžia Putinovmu režimu pre šírenie proruských dezinformácií, ktoré následne preberajú dezinformačné médiá. Pozývanie takýchto ľudí do diskusií a úmyselné podsúvanie kremeľského naratívu sa nedá nazvať objektivitou," vysvetlil Krúpa.

Gábor Grendel a Juraj Krúpa po rokovaní brannobezpečnostného výboru
Zobraziť galériu (7)
Gábor Grendel a Juraj Krúpa po rokovaní brannobezpečnostného výboru  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aj podľa člena európskeho výboru Andreja Stančíka (OĽaNO) ide o dôkaz tendenčnosti, s ktorou RTVS pristupuje ku konfliktu na Ukrajine. "Namiesto nezávisleho odborníka si na tému Ukrajiny volajú proruského propagandistu, ktorý svoju politickú kariéru skompromitoval účasťou na protestoch extrémistov a nekritickým obdivom k Vladimírovi Putinovi. Je dôležité, aby v RTVS zaznievali rôzne názory, nie však na úkor pravdy. Pán Čarnogurský stihol za niekoľko minút zamoriť priestor mnohými dezinformáciami, čím RTVS klesla na úroveň prokremeľských médií," píše Stančík.

Andrej Stančík
Zobraziť galériu (7)
Andrej Stančík  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Sú to mimoriadne nebezpečné tendencie, hovorí predseda kultúrneho výboru

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá varuje pred ďalším šírením dezinformácií vo verejnoprávnej RTVS. "Ide o mimoriadne nebezpečné tendencie. V čase eskalácie konfliktu u našich východných susedov, potrebujú občania počuť pravdu a fakty. Vedenie spravodajstva na čele s Vahramom Chuguryanom však dlhodobo razí teóriu, že objektivita znamená zverejniť každý názor, a teda aj očividné lži. Pravdu vyvažuje bludmi. Ich cieľom je, aby sa diváci i poslucháči stratili v spleti informácií a dezinformácií. Ako predseda mediálneho výboru musím varovať, že takéto personálne obsadenie verejnoprávneho médiá môže mať v čase hroziacej vojny ďalekosiahle dôsledky," zdôraznil Kristián Čekovský.

RTVS čelí kritike! Obhajoba
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Milanová podáva podnet na radu pre vysielanie

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) podá podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu (RVR), dôvodom je utorková (22. 2.) relácia Správy a komentáre RTVS a vyjadrenia, ktoré v tomto programe odzneli z úst bývalého premiéra a ministra spravodlivosti Jána Čarnogurského k situácii na Ukrajine. "Už sa neviem dočkať voľby nového riaditeľa RTVS," poznamenala v tejto súvislosti ministerka pred stredajším rokovaním vlády.

RTVS čelí kritike! Obhajoba
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Konflikt RuskoRTVSUkrajinaJán Čarnogurský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu