Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zneužívanie detí kňazmi: Vedel pápež Benedikt XVI. o nechutnostiach v Cirkvi? Podpora od slovenských biskupov

Emeritný pápež Benedikt XVI.
Emeritný pápež Benedikt XVI. (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - V poslednej dobe sa len na Slovensku prevalilo niekoľko prípadov, kedy mal kňaz zneužívať neplnoleté dieťa. Takýchto činov sa dopúšťali kňazi aj vo svete. Pritom o nich mal vedieť aj emeritný pápež Benedikt XVI. Ten požiadal listom o odpustenie všetky obete sexuálneho zneužívania.

Emeritný pápež Benedikt XVI. listom požiadal o odpustenie všetky obete sexuálnych útokov spáchaných v čase jeho pôsobenia na čele mníchovsko-freisinskej diecézy. Tento list, v kajúcnom tóne, sa objavil necelé tri týždne po zverejnení správy, ktorá Benedikta obvinila, že o zneužívaní neplnoletých vedel, ale nekonal. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Ďalší kňaz mal zneužívať len 13-ročné dievča! Cirkev ho len preradila do inej farnosti

Bývalý pápež, ktorý odstúpil z úradu v roku 2013, bol v januári obvinený z toho, že vedome nezakročil voči štyrom kňazom obvineným zo sexuálneho zneužívania detí v 80. rokoch, keď bol arcibiskupom v Mníchove. Benedikt, ktorého zdravie je veľmi chatrné, následne požiadal tím asistentov, aby mu pomohli reagovať na zistenia právnickej firmy Westpfahl Spilker Wastl (WSW), ktorá bola poverená arcidiecézou Mníchov a Freising, aby preskúmala prípady zneužívania v rokoch 1945 - 2019. Títo asistenti vo vyhlásení, zverejnenom Vatikánom spolu s Benediktovým listom v utorok, trvajú na tom, že "kardinál Ratzinger ako arcibiskup nebol zapojený do žiadneho zakrývania činov zneužívania" neplnoletých duchovnými.

Kryl pedofilov?

V jednom z prípadov figuruje medzičasom notoricky známy pedofilný kňaz Peter Hullermann, ktorý bol preradený do Mníchova z Essenu, kde bol obvinený zo zneužívania 11-ročného chlapca. Benediktov tím už priznal, že autorom správy o zisteniach o zneužívaní neúmyselne poskytol nesprávne informácie, keď poprel Ratzingerovu účasť na stretnutí o Hullermannovi v roku 1980. V nových odpovediach odborníci zdôrazňujú, že kardinál Ratzinger vo chvíli, keď prijímal tohto kňaza, ktorý sa mal liečiť v Mníchove, nevedel o tom, že ide o zneužívateľa.

Na inkriminovanom stretnutí v januári 1980 sa nehovorilo o dôvode, pre ktorý sa kňaz potreboval liečiť, ani sa nerozhodlo o jeho pôsobení v pastorácii. Dokumenty potvrdzujú to, čo predtým uviedol Ratzinger, informoval web Vatican News. Benedikt XVI. v liste veriacim opakuje, že počas svojho krátkeho pôsobenia v biskupskom úrade nevedel o zneužívaní, ktorého sa dopustili kňazi. Tiež konštatuje, že na stretnutiach s obeťami sexuálneho zneužívania mohol a môže vyjadriť iba svoje hlboké zahanbenie, veľkú bolesť a úprimnú prosbu o odpustenie.

Dodal, že mal v katolíckej cirkvi veľkú zodpovednosť a o to väčší je jeho zármutok v súvislosti so zneužívaním a chybami, ku ktorým došlo počas jeho mandátu. "Každý jednotlivý prípad sexuálneho zneužívania je strašný a nenapraviteľný. Obetiam sexuálneho zneužívania vyjadrujem hlboký súcit a ľutujem každý jednotlivý prípad," píše emeritný pápež.

Podporu mu vyjadrili aj slovenskí biskupi

Biskupi Slovenska v spoločnom liste vyjadrili podporu a vernosť emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. "Vaša Svätosť, dovoľte nám vyjadriť našu blízkosť v časoch, keď dochádza k útokom na Vašu osobu. Slovenskí katolícki biskupi zjednotení s kňazmi a veriacimi si Vás hlboko vážia a chcú Vám vyjadriť svoju vernosť a uistenie o podpore i modlitbách. Nijaké protivenstvo nech neohrozí Váš pokoj, ani nespochybní Vašu integritu, o ktorej sme presvedčení! Vaše svedectvo viery v Krista a Vaša celoživotná služba a láska k Cirkvi sú pre nás trvalými zdrojmi veľkého povzbudenia. Denne pamätáme na Vás, s oddanosťou stojíme pri Vás a vyprosujeme Vám Božiu milosť, pomoc a požehnanie. Biskupi Slovenska," stojí v liste, ktorý zverejnila Konferencia biskupov Slovenska.

Viac o téme: PápežZneužívanieBiskupiSlovenskoBenedikt XVI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu