Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandál bývalého pápeža Benedikta XVI.: Na povrch vyplávali nechutnosti o sexuálnom zneužívaní

Na archívnej snímke z 22. júna 2020 emeritný pápež Benedikt XVI. Zobraziť galériu (2)
Na archívnej snímke z 22. júna 2020 emeritný pápež Benedikt XVI. (Zdroj: TASR/Sven Hoppe/dpa-Pool/dpa)

BERLÍN - Žaloba podaná v Nemecku proti katolíckemu kňazovi obvinenému z pedofílie sa snaží zistiť, či sa bývalý pápež Benedikt XVI. a ďalší duchovní previnili v starom prípade sexuálneho zneužívania detí. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Takzvanú deklaratórnu žalobu podal 38-ročný muž z Bavorska, ktorý tvrdí, že ho v detstve zneužil kňaz, uviedla stanica Bayerischer Rundfunk (BR) spoločne s novinárskou skupinou Correctiv a týždenníkom Die Zeit. Emeritný pápež sa podľa žaloby previnil tým, že ako mníchovský arcibiskup z rokov 1977 až 1982 "poznal všetky okolnosti" a "prinajmenšom dopustil, aby tento kňaz svoje činy opakoval".

Archívne video: Emeritný pápež Benedikt XVI. v liste žiada o odpustenie v kauze sexuálneho zneužívania

Emeritný pápež Benedikt XVI. v liste žiada o odpustenie v kauze sexuálneho zneužívania (Zdroj: profimedia.sk)

Žaloba mieri proti kňazovi Petrovi H., Benediktovi, jeho následníkovi v pozícii mníchovského arcibiskupa Friedrichovi Wetterovi a ďalšiemu cirkevnému predstaviteľovi. Muž, ktorý si praje zostať v anonymite, mal podľa médií 11 až 12 rokov, keď mu mal kňaz ukazovať pornografiu a sexuálne ho zneužívať.

Pápež František zdraví stovky ľudí na Námestí sv. Petra
Zobraziť galériu (2)
Pápež František zdraví stovky ľudí na Námestí sv. Petra  (Zdroj: SITA/AP/Andrew Medichini)

Prípad by mohol byť precedensom v zúčtovaní so zneužívaním zo strany duchovných, ak by viedol k tomu, že sa možnou vinou cirkevných predstaviteľov bude prvýkrát zaoberať civilný súd, pripomína agentúra Reuters.

V januári zverejnená správa o zneužívaní v arcidiecéze v Mníchove a Freisingu v rokoch 1945 až 2019 viní Josepha Ratzingera - neskoršieho pápeža Benedikta XVI. - z toho, že v čase svojho pôsobenia na pozícii mníchovského arcibiskupa v štyroch prípadoch nezakročil proti duchovným.

Stretnutie emeritného pápeža Benedikta XVI. a pápeža Františka

Benedikt neskôr pripustil, že sa pri riešení prípadov sexuálneho zneužívania v čase, keď zastával túto pozíciu, stali chyby a požiadal o odpustenie. Jeho právnici však tvrdia, že nenesie žiadnu priamu vinu.

Viac o téme: ŽalobaSexuálne zneužívanieBenedikt XVI.Emeritný pápež
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu