Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poslanci čelia za dohodu s USA útokom: Odkazy si nachádzajú už aj na bráne! Podávajú ROZSIAHLE trestné oznámenie

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Facebook/Prezident)

BRATISLAVA – Napätie v spoločnosti sa stupňuje. Vyzerá to tak, že odhlasovaním obrannej dohody so Spojenými štátmi americkými sa táto téma pre poslancov ani zďaleka neskončila, práve naopak. Tí, ktorí za ňu v pléne zdvihli ruku, musia čeliť atakom, ktoré prekročili pôdu parlamentu. Situácia dospela do bodu, kedy si nachádzajú odkazy už aj pred vlastnými domami. A aby toho nebolo málo, na takéto správanie ľudí voči nim hecujú aj ich politickí oponenti.

Opozičný poslanec za stranu Smer-SD Ľuboš Blaha, ktorý proti obrannej zmluve od začiatku ostro vystupuje, zverejnil na sociálnej sieti "zoznam vlastizradcov" ako ho on sám nazval. Ten obsahuje mená a tváre poslancov, ktorí zahlasovali za obrannú dohodu. Uvedené vždy je aj to, odkiaľ konkrétny poslanec pochádza. "Nech celé Slovensko vie, kde bývajú zradcovia, ktorí nás ženú do vojny proti bratskému ruskému národu," uviedol Blaha.

"Ukazujte na nich prstom, keď pôjdu ulicou vo vašom meste - nech vedia, že si nesú na čele biľag vlastizradcov. Mali by chodiť po kanáloch! Americkí agenti!," napísal.

 

TOTO JE ZOZNAM VLASTIZRADCOV! Toto je zoznam vlastizradcov, ktorí v parlamente hlasovali za americkú okupáciu...

Posted by Ľuboš Blaha on Thursday, February 10, 2022

Na internete sa okrem toho objavili už počas včerajšieho dňa fotografie s nápismi ladenými v podobnom duchu, ktoré sú adresované konkrétnym poslancom v mieste ich bydliska. Na bránu poslanca OĽaNO takto umiestnili oznam "Tu býva vlastizradca."

Poslanci čelia za dohodu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Prezident)

Ďalšia fotka zasa zachytáva oznam prilepený na betónový stĺp s textom: "Vážení občania, v našej obci býva zradca lovenského národa Sebastián Kozárec. (na bytovke, keby mu chcel niekto poďakovať)"

Poslanci čelia za dohodu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Prezident)

Vypätá situácia neostala bez odozvy. "Dostávame sa do nepeknej situácie. Slovensko je na križovatke a rozhoduje sa, ktorým smerom sa vydá. Včera napísal známy konšpirátor a šíriteľ hoaxov Ľuboš Blaha status a v ňom označil všetkých 79 poslancov, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA, za vlastizradcov," povedal Miroslav Žiak z SaS, ktorý upozornil na to, že Blaha dokonca ľudí vyzýva, aby navštívili ich domy.

Poslanci čelia za odobrenie dohody s USA útokom: Poslanec Miroslav Žiak avizuje rozsiahle trestné oznámenie (Zdroj: Facebook/Miroslav Žiak)

Osobne sa podľa vlastných slov nebojí, ale takéto vyjadrenia sú pre neho už za čiarou slušného správania a vyzval preto generálneho prokurátora ako aj orgány činné v trestnom konaní aby sa ex offo o Blahov status zaujímali. "Kam sa dostaneme ďalej pri takomto správaní? Čo bude ďalšie? Budú nám stavať šibenice pri domoch a rozbíjať okna? Toto je nemysliteľné a verím, že konečne si tento človek zaslúži to, čo mu patrí. Prosím a vyzývam políciu, ale aj generálneho prokurátora, aby v tejto veci konečne konali," dodal. Avizoval tiež, že podávajú rozsiahle trestné oznámenie. 

Polícia už pridala adekvátne opatrenia

Polícia uviedla, že vyhrážky poslancom, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA eviduje. Situáciu monitoruje a vyhodnocuje. Krajské riaditeľstvá Policajného zboru prijali adekvátne bezpečnostné opatrenia. "Polícia eviduje toto konanie, situáciu monitoruje a vyhodnocuje. Príslušné krajské riaditeľstvá Policajného zboru prijali adekvátne bezpečnostné opatrenia," uviedla Andrea Dobiášová z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

So žiadosťou o stanovisko sme sa obrátili aj na generálnu prokuratúru SR. 

Premiér odsudzuje vyhrážky poslancom

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) považuje vyhrážky poslancom Národnej rady (NR) SR za hlasovanie o dohode s USA za neprípustné. Situáciou sa bude zaoberať. Pre TASR to uviedla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

"Poslanci, ktorí hlasovali za obrannú dohodu, dali jasne najavo, že im práveže na bezpečnosti a ochrane Slovenska záleží. Premiér sa teda touto situáciou bude zaoberať, pretože štvanie ľudí proti poslancom NR SR rozhodne nemôže byť súčasťou demokratického Slovenska," priblížila hovorkyňa. Agresia, šírenie nenávisti a zloby nepatria podľa premiéra do demokratickej spoločnosti. "Takýto režim sme tu mali pred rokom 1989, keď boli ľudia za svoj názor prenasledovaní," dodala Janíková.

Viac o téme: PoslanciProkuratúraPolícia StatusĽuboš BlahaMiroslav ŽiakObranná dohoda s USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu