Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V nemocniciach je vyše 2-tisíc pacientov! Dátoví analytici odkazujú: V týchto okresoch to bude horšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA – Variant omikron zaplnil nemocnice. K dnešnému dňu v nich leží 2009 pacientov s diagnózou Covid-19. Takmer 72 percent z nich je nezaočkovaných. Ak sa pritom pozrieme na situáciu v jednotlivých okresoch, môžeme vidieť, že práve vakcinácia sa odrazila aj na číslach hospitalizovaných.

Analytici z projektu Dáta bez pátosu upozornili na to, že teraz môže nárast predstavovať aj 100 pacientov denne a to zvlášť cez víkend, keď sa prijíma, ale menej prepúšťa. "V rebríčku nemocníc podľa nárastu vidno, že rastieme v regiónoch, kde je najviac omikron pozitívnych: sever, juh, Orava a metropoly. Okresy silne zaočkované v kategórii seniorov sú na tom lepšie (Dunajská Streda) a veľmi slabo zaočkované okresy sú a budú na tom horšie (Orava)," uviedli.

V nemocniciach je vyše
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Dobrou správou však je, že pacienti zostávajú v nemocniciach kratšie ako počas delta vlny a vidieť to aj na počtoch prepustených. "Pacienti sú v ľahších stavoch a menej na JIS a ventilátoroch. V Česku je 57 percent pacientov v ľahkom stave alebo dokonca bez príznakov = infikovaní v nemocnici, kam prišli s inými problémami (vyšetrenia, operácie, sledovanie)," poukázali analytici.

V nemocniciach je vyše
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool)

Dôležité teraz podľa nich bude sledovať priebeh nárastu, špičky a následného poklesu pacientov v najskôr postihnutých oblastiach ako je Orava a Kysuce, neskôr Žilina, následne Dunajská Streda, Komárno, Bratislava a tiež Stropkov, Svidník, Bardejov a Stará Ľubovňa.

Viac o téme: OčkovanieNemocniceHospitalizácieKoronavírusCovid-19Dáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu