Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Drsný INCIDENT v parlamente: Poslanci ĽSNS obliali vodou vlajku Ukrajiny! Kollár ich vykázal, Naďa vypískali

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoriadna schôdza k obrannej dohode s USA sa začala naozaj mimoriadne. Schôdza sa síce otvorila, no hneď v úvode nastal v sále bordel. Poslanci neodsúhlasili vystúpenie generálneho prokurátora Maroša Žilinka, pískaním prerušovali každé slovo ministra obrany Jaroslava Naďa a nakoniec došlo aj na doťahovanie sa s vlajkami a oblievanie vodou.

Predseda parlamentu Boris Kollár preto zvolal poslanecké grémium, dôvodom bol neporiadok v rokovacej sále v úvode schôdze o obrannej dohode s USA. Poslanci ĽSNS blokovali rečnícky pult napriek tomu, že ich šéf parlamentu vykázal zo sály za nenosenie respirátorov.

Napätá schôdza v parlamente eskalovala do bitky s vlajkami a vodou, ministra Naďa v prejave vypískali (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Oblievanie vodou a piskot

Napriek vykázaniu zo sály poslanci ĽSNS naďalej blokovali rečnícky pult. Peter Krúpa a Andrej Medvecký (obaja ĽSNS) sa pred začiatkom diskusie o obrannej dohode a pred vystúpením ministra obrany Jaroslava Naďa postavili k rečníckemu pultu so slovenskou vlajkou.

Galéria: Incident v parlamente

Následne k pultu prišli aj Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obaja SaS) s ukrajinskou vlajkou. Poslanci sa pri pulte začali navzájom oblievať vodou a obliali aj ukrajinskú vlajku. 

Drsný INCIDENT v parlamente:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa preto snažil dohodu predložiť zo svojho miesta. Jeho prejav však prerušoval piskot opozičných poslancov i predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý prišiel priamo za ním. Kollár preto opätovne zvolal grémium.

Drsný INCIDENT v parlamente:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

K Naďovi potom pristúpil poslanec Marian Kotleba a snažil sa ho prerušiť v rozprávaní, na čo Kollár prerušil schôdzu a zvolal poslanecké grémium. V sále poriadne bola napätá atmosféra a za Naďom sa zhromažďovalo čoraz viac poslancov z radov ĽSNS. Prichádzajú aj poslanci koalície.

Drsný INCIDENT v parlamente:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Voda mala na svedomí poškodenie hlasovacieho zariadenia. 

Drsný INCIDENT v parlamente:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kotlebovci prekročili všetky hranice

Poslanec OĽaNO Andrej Stančík odsúdil násilie a hrubosť, ktoré predviedli poslanci ĽSNS v parlamente. Útok na niektorých koaličných poslancov je neakceptovateľný. "Ako poslanec jasne odsudzujem násilie, ktoré fašisti predvádzajú v parlamente. Je to nehodné poslancov národnej rady. Hanbím sa za takéto prejavy nenávisti. Ubezpečujem všetkých, že sa nenecháme zastrašiť," uviedol. Stančík súčasne odsúdil strhnutie ukrajinskej zástavy.
 
"Jedným dychom dodávam, že stojíme za Ukrajinou a vyjadrujeme jej plnú podporu," dodáva Andrej Stančík. "To, ako si odporcovia obrannej dohody predstavujú diskusiu ukazujú, na vypískavaní počas toho, ako minister Naď dohodu v parlamente predstavuje," dodal.

Poslanci neumožnili Žilinkovi vystúpiť v pléne

Poslanci neschválili žiadosť generálneho prokurátora Maroša Žilinku o vystúpenie v pléne počas utorkovej mimoriadnej schôdze k dohode o obrannej spolupráci s USA. Rozhodli o tom v hlasovaní po schválení programu schôdze. Žilinka požiadal o udelenie slova v liste predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina). Poslanci si zároveň odsúhlasili, že ak to bude potrebné, rokovať o dohode budú aj po polnoci.

Drsný INCIDENT v parlamente:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Generálna prokuratúra SR dohodu s USA odmieta ako celok, v medzirezortnom pripomienkovom konaní uplatnila 35 zásadných pripomienok. Mimoriadna schôdza k Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických (DCA) sa začala v utorok popoludní. Dohodu už odsúhlasila vláda, minulý týždeň ju zástupcovia SR a USA podpísali v americkom Washingtone. Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR.

Dohoda by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Viac o téme: Jaroslav NaďParlamentJana Bittó CigánikováObranná dohoda s USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu