Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kauza pomaľovania Slavína naberá na obrátkach: Vyšetruje ju aj ruský Sledkom! Je to čin proti Rusku, tvrdia

V Bratislave niekto poškodil vojnový pamätník Zobraziť galériu (2)
V Bratislave niekto poškodil vojnový pamätník (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

MOSKVA/BRATISLAVA - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) sa začal zaoberať prípadom, keď neznámy páchateľ začiatkom marca zatrel časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave farbami ukrajinskej vlajky. Informácia pochádza z webovej stránky Sledkomu.

Podľa vyjadrenia Sledkomu bol tento "nezákonný čin zameraný proti záujmom Ruska v oblasti uchovávania historickej pamäti o činnosti ZSSR počas druhej svetovej vojny a jeho rozhodujúcej úlohy vo víťazstve nad fašizmom". Na Slavíne je pochovaných 6845 vojakov Červenej armády.

Zábery z čistenia poškodeného vojenského pamätníka Slavín

Zábery z čistenia poškodeného vojenského pamätníka Slavín (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Predseda Sledkomu Alexandr Bastrykin poveril hlavný vyšetrovací odbor, aby v rámci trestného konania preveril všetky okolnosti prípadu. O informácie má požiadať aj ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo podporuje barbarov smejúcich sa nad hrobmi

Hovorkyňa ruského ministerstva Marija Zacharovová v pondelok vyhlásila, že slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ SR) "povzbudzuje barbarov smejúcich sa nad hrobmi padlých". Zacharovová takto reagovala na vyhlásenie MZVEZ SR z 3. marca, že pomaľovanie pamätníka je výzvou Slovákov, aby Rusko skončilo "nezmyselnú vojnu" na Ukrajine.

Čistenie poškodeného vojenského pamätníka na Slavíne
Zobraziť galériu (2)
Čistenie poškodeného vojenského pamätníka na Slavíne  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Slovenský rezort diplomacie vtedy reagoval aj na ruské veľvyslanectvo na Slovensku, ktoré čin nazvalo znesvätením pamätníka. MZVEZ SR krátko po čine požiadalo ruské veľvyslanectvo v Bratislave, aby videlo realitu. "A tou je obrovská občianska solidarita s Ukrajinou, ktorú bezdôvodne napadla Ruská federácia, a okrem porušenia medzinárodného práva tak pošliapava aj pamiatku Ukrajincov, ktorí bok po boku s Rusmi bojovali za slobodu v roku 1945," uviedol komunikačný odbor MZVEZ SR.

Viac o téme: VyšetrovanieBratislavaSlavínSledkom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu