Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Žilinka zrušil časť obvinení Čurillovi a Ďurkovi: Stále sú stíhaní za zneužívanie právomoci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil časť obvinení vyšetrovateľom Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi. Naďalej však ostávajú obvinení zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Generálna prokuratúra rozhodla o sťažnostiach vyšetrovateľov NAKA. Vyšetrovatelia NAKA Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota a Štefan Mašin a exšéf policajnej inšpekcie Peter Scholtz sú naďalej obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Ide o plánované vyšetrovanie ľudí z inšpekcie a zo Slovenskej informačnej služby. V tomto prípade im Žilinka sťažnosť zamietol. Ako prvý o tom informoval portál Aktuality.sk.

Žilinka však vyšetrovateľovi Ďurkovi a Čurillovi zrušil obvinenie z marenia spravodlivosti. To súviselo s ovplyvňovaním svedeckej výpovede bývalého člena mafie Csabu Dömötöra, ale aj s tým, že údajne nechceli vypočuť takáčovca Martina Mikulca.

Kritika súdu, ktorý prepustil z väzby elitných vyšetrovateľov NAKA: Príbeh obhajoby a žiadne právne úvahy!

Šytroch vyšetrovateľov NAKA a dočasného šéfa policajnej inšpekcie zadržali pre podozrenie z manipulovania výpovedí a trestného konania. Bol medzi nimi aj šéf tímu Božie mlyny Ján Čurilla, ale aj vyšetrovateľ z kauzy Očistec Pavol Ďurko, Štefan Mašin a Milan Sabota.

Ide o elitných vyšetrovateľov NAKA, ktorí sa venovali najzávažnejším kauzám. Do väzby dostali bývalé policajné špičky, ale aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra či bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a exprezidenta policajného zboru Tibora Gašpara.

Podnetom na začatie trestného stíhania bola podľa uznesenia spravodajská informácia nelegálneho ovplyvňovania svedkov závažnej trestnej činnosti, ktorú poskytla Slovenská informačná služba koncom marca 2021 pod stupňom utajenia "dôverné".

Viac o téme: Zneužitie právomociObvinenie Maroš ŽilinkaJán Čurilla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu