Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšie protesty v Bratislave: "Prsty" v tom má aj obranná dohoda! Blokáda ciest, aj šibenica u Čaputovej

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB / Mestská polícia Bratislava, Polícia SR - Bratislavský kraj)

BRATISLAVA - Obranná dohoda s USA postavila ľudí na nohy a nie je to tak dávno, čo zvolali protest pred americkou ambasádou v centre, už sa proti zmluve s američanmi protestuje opäť. Sprvu sa ľudia zišli pred parlamentom, následne sa presunuli pred prezidentský palác. Tam dokonca postavili aj jasný odkaz. V hlavnom meste sú však viaceré protesty.

V Bratislave to od dnešného rána doslova "žije" protestami. Pred parlamentom sa od rána protestovalo proti obrannej dohode s USA, ktorú v polovici januára schválila vláda a začiatkom týždňa prezidentka Zuzana Čaputová poverila ministra obrany Jaroslava Naďa, aby zmluvu podpísal.

VIDEO Pred parlamentom sa dnes opäť protestovalo: Blokácia ciest! Dôvodom je dohoda s USA

Pred parlamentom sa dnes opäť protestovalo: Blokácia ciest! Dôvodom je dohoda s USA (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Pred budovou Národnej rady stáli policajti, ktorí dohliadali na pokojní priebeh zhromaždenia. K protestujúcim sa následne pridal aj autodopravcovia združení pod Úniou autodopravcov Slovenska, ktorí sa snažili zablokovať cestu pred parlamentom. Autodopravcovia do Bratislavy vyštartoval z Bardejova už v noci a po ceste sa k nim pripojili autá z Prešova, Popradu, Žiliny, Púchova, Trnavy či Pezinka. Na protest dohliadali mestskí aj štátni policajti, podľa ktorých sa viaceré skupiny snažili zablokovať premávku. Pred budovou parlamentu bolo vidieť aj slovenské vlajky. Mnohé autá prechádzajúce okolo trúbili, čím vyjadrovali svoj nesúhlas s politikou vlády, počuť bolo aj píšťalky.

Ďalšie protesty v Bratislave:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Mestská polícia Bratislava, Polícia SR - Bratislavský kraj)

Protest sa konal aj pri Prezidentskom paláci, odkiaľ sa ľudia podvečer presunuli pred Národnú radu, kde trvá doteraz a priši naň stovky ľudí. Mnohí mávajú vlajkou ĽSNS či slovenskou vlajkou a skandujú rôzne heslá. Cieľom zhromaždenia s heslom "Slovensko, bráň si svoju slobodu a suverenitu!" bolo odmietnutie amerických základní na území Slovenska. Organizovali ho viaceré občianske združenia. Mestská polícia preto vyzvala vodičov, aby v prípade, ak cestujú v okolí parlamentu, Úradu vlády či prezidentského paláca, počítali so zdržaním. Pred palácom vystupovali aj rôzni rečníci.

Ďalšie protesty v Bratislave:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Mestská polícia Bratislava, Polícia SR - Bratislavský kraj)

Okrem toho, účastníci protestu na Hodžovom námestí priamo pred palácom postavili pomyselnú šibenicu, ktorú následne však museli účastníci v sprievode polície odniesť, čo vzbudilo vlnu nevôle davu. Ľudia pred parlamentom majú so sebou aj transparenty, ako napríklad "Čaputová chce vojnu s Ruskom", "Stop vojne proti Rusku," a podobne. Nikto z účastníkov však nedodržiaval epidemické opatrenia. Podľa aktuálnej vyhlášky je totiž povinné mať respirátor na tvári aj v exteriéri, pokiaľ ľudia nevedia dodržať minimálne dvojmetrový odstup. Avšak, nakoľko núdzový stav už neplatí, sú povolené zhromaždenia nad 6 osôb. 

Ďalšie protesty v Bratislave:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

Podľa bratislavskej polície je doterajší priebeh protestov pokojný väčšie incidenty narúšajúce verejný poriadok nezaznamenali. "V popoludňajších hodinách bola na príslušné policajné oddelenie predvedená jedna osoba, z dôvodu opakovaného nerešpektovania výzvy verejného činiteľa v súvislosti s blokovaním cestnej premávky," upozornil hovorca bratislavskej polície Michal Szeiff. 

Viac o téme: Bratislavskí policajtiNRSRParlamentProtest v BratislaveProtest proti obrannej dohodePrezidentský poalác
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu