Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dopravcovia prerušujú protest v Kútoch: Blokovať chcú ale iné hraničné priechody

Protestujúci dopravcovia sa z Bratislavy presunuli k hraničnému priechodu Kúty, kde v utorok večer blokovali výjazd z parkoviska. Zobraziť galériu (3)
Protestujúci dopravcovia sa z Bratislavy presunuli k hraničnému priechodu Kúty, kde v utorok večer blokovali výjazd z parkoviska. (Zdroj: TASR - Vladimír Miček)

BRATISLAVA - Autodopravcovia prerušujú svoj protest na diaľničnom hraničnom priechode s Českom Kúty–Brodské. Dôvodom je podľa nich plánovaný prejazd vojenského konvoja z Česka na územie Slovenska. Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) o tom informuje na sociálnej sieti, avizuje však blokáciu iných hraničných priechodov.

Protestujúci autodopravcovia sa dohodli s políciou na prerušení protestu na hraničnom priechode v Kútoch do približne polnoci. "Hneď ako prejde bezpečne vojenský konvoj hranicami, tak opäť bude blokácia tohto priechodu," uviedla UNAS.

Protest dopravcov na hraničnom priechode na diaľnici D2 (Zdroj: TASR/Vladimír Miček)

Únia zároveň informovala, že plánujú v najbližších hodinách blokovať hraničné priechody Šahy, Slovenské Ďarmoty, Trstená, Medveďov a premýšľajú aj nad Drietomou či Milhosťou. "Keď ministerstvo dopravy nedá vyhlásenie a nepozve nás k rokovaciemu stolu, tak sa budeme vo štvrtok (17. 2.) snažiť zablokovať hraničný priechod Čunovo-Rajka," povedal Stanislav Skala z UNAS.

Protestujúci dopravcovia sa z Bratislavy presunuli k hraničnému priechodu Kúty, kde v utorok večer blokovali výjazd z parkoviska.
Zobraziť galériu (3)
Protestujúci dopravcovia sa z Bratislavy presunuli k hraničnému priechodu Kúty, kde v utorok večer blokovali výjazd z parkoviska.  (Zdroj: TASR - Vladimír Miček)

Dopravcovia od pondelka (14. 2.) do utorka (15. 2) večera blokovali časť Rožňavskej ulice v Bratislave, potom sa presunuli do Kútov. Protestom chcú dosiahnuť splnenie ich požiadaviek zo strany štátu, medzi ktoré patrí zníženie mýta aj cestnej dane o 30 percent. Vzhľadom na výrazný rast cien požadujú aj zníženie daní z motorových palív. Pozornosť si chcú vynútiť najmä obmedzovaním trás, po ktorých sa presúvajú kamióny.

Polícia deklaruje, že situáciu v súvislosti s autodopravcami sleduje a v prípade blokácie ciest, ako aj hraničných priechodov, bude operatívne reagovať. Ministerstvo dopravy po blokácii niektorých bratislavských ulíc v pondelok odsúdilo, aby si autodopravcovia blokovaním premávky robili "rukojemníkov" zo slušných ľudí.

Protestujúci dopravcovia sa z Bratislavy presunuli k hraničnému priechodu Kúty, kde v utorok večer blokovali výjazd z parkoviska.
Zobraziť galériu (3)
Protestujúci dopravcovia sa z Bratislavy presunuli k hraničnému priechodu Kúty, kde v utorok večer blokovali výjazd z parkoviska.  (Zdroj: TASR - Vladimír Miček)

Hraničný priechod Břeclav-Brodské je opäť prejazdný pre nákladné autá

Hraničný priechod s Českom na diaľnici D2 Břeclav - Brodské je opäť v oboch smeroch prejazdný pre osobné a aj nákladné autá. Informuje o tom Zelená vlna RTVS.

Hraničný priechod bol pre nákladné autá neprejazdný od utorka (15. 2.) večera, osobné vozidlá boli priebežne púšťané dopravnými policajtmi. Polícia vyzvala šoférov, aby na prejazd použili alternatívnu trasu.

Dôvodom dopravných obmedzení bol protest autodopravcov, ktorí ho v stredu prerušili pre plánovaný prejazd vojenského konvoja z Česka na územie Slovenska.

VIDEO Poľnohospodári protestne blokujú horský priechod Dargov

Protestná blokáda horského priechodu Dargov (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Košický kraj )

Priechod Dargov je po ukončení protestnej blokády prejazdný

Protestné zhromaždenie na horskom priechode Dargov bolo ukončené a prejazdné sú oba smery na Michalovce aj Košice. Polícia bude situáciu aj naďalej monitorovať, informovala v stredu podvečer košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

"Rovnako tak bude polícia monitorovať aj ostatné cestné komunikácie i hraničné priechody, v médiách avizovaná blokáda hraničného priechodu Milhosť je momentálne neaktuálna, hraničný priechod je prejazdný bez obmedzenia. V prípade, že dôjde k blokovaniu niektorej z cestných komunikácií alebo hraničného priechodu nachádzajúcich sa na území Košického kraja, je polícia pripravená aj v spolupráci s maďarskými kolegami na vzniknutú situáciu operatívne a v intenciách zákona reagovať," uviedla hovorkyňa. Polícia bude podľa nej verejnosť o vzniknutej situácii informovať prostredníctvom médií i sociálnej siete.

Viac o téme: PriechodPolícia BlokáciaKúty-BrodskéVideo: FB / Polícia SR - Košický kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu