Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Po radikálnom kroku prišli tvrdé slová: Mikloš na ministerstve hospodárstva skončil! Sulík odkazuje, že reaguje hystericky

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Rozhodol sa skončiť. Ivan Mikloš oznámil, že končí ako poradca na ministerstve hospodárstva. Dôvodom sú výroky šéfa rezortu Richard Sulíka (SaS) týkajúce sa Ukrajiny, Krymu a sankciám voči Rusku. Minister hospodárstva si však stojí za svojimi vyjadreniami a reakcia Mikloša ho mrzí.

Svoje rozhodnutie oznámil Mikloš sám prostredníctvom blogu. „Malá poznámka na záver k Sulíkovi. Minulý týždeň v stredu som mu oznámil, že ukončujem svoje členstvo v jeho krízovej rade ministra hospodárstva. Dôvody azda v súvislosti s témou tohto článku ani nemusím vysvetľovať,“ napísal v texte venovanom práve vyššie spomínaným témam.

Po radikálnom kroku prišli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Miklošov odchod tak bol reakciou na nedávne Sulíkove slová v rozhovore pre denník Pravda"Krajiny majú medzi sebou obchodovať. A niektorých našich exportérov to postihlo. Sankcie tak páchajú iba škody a Rusi nevrátia Krym tak či tak. Treba sa dívať dopredu a treba budovať vzťahy," povedal pred pár dňnami. K tomu doplnil, že pnutie na východnej hranici Ukrajiny neprospieva k budovaniu vzťahov.

Na takéto vyjadrenia vtedy citlivo zareagovala aj samotná ukrajinská strana. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrenia nášho ministra hospodárstva označilo za neprijateľné. Slovensko oficiálne anexiu Krymu v roku 2014 odsúdilo a vyjadrilo podporu voči sankciám, ktoré Európska únia uvalila na Rusko.

Po radikálnom kroku prišli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sulík hovorí o hysterickej reakcii

Sulík si však stojí za slovom.  Ako uviedol, rozumie tomu, že je to pre Ivana Mikloša citlivá téma, pretože sa na Ukrajine angažoval, napriek tomu jeho reakciu označil za hysterickú. "Povedal som totiž dve veci a obe sú len holými faktami: môj predpoklad, že hoci ide o porušenie medzinárodného práva, Rusko Krym nevráti a že sankcie, ktorých politický účel nijako nespochybňujem, môžu niektorých slovenských exportérov postihovať. Naďalej plne podporujem Ukrajinu v jej diplomatickom úsilí obnoviť svoju územnú celistvosť. Nemám ako tieto vyjadrenia napraviť, pretože sú pravdivé a o to viac ma reakcia Ivana Mikloša mrzí,“ uviedol pre Topky.sk.

Po radikálnom kroku prišli
Zobraziť galériu (5)

Mikloš, ktorý v minulosti opakovane pôsobil ako minister financií začal pracovať ako poradca ministra hospodárstva krátko po voľbách 2020, na verejnosť sa však tieto informácie dostali až v júni 2021. To už Sulík vyhlasoval, že u nich Mikloš pôsobí zhruba rok. Obaja politici majú pritom spolu bohaté pracovné skúsenosti. Keď bol Mikloš ministrom financií v druhej Dzurindovej vláde, bol Sulík členom jeho kolégia. V rokoch 2010 – 2012 boli obaja súčasťou vlády Ivety Radičovej, no v tom čase boli vzťahy medzi nimi napäté.

archívne video

EÚ zatiaľ nerozhodla o tvrdosti sankcií proti Rusku, v hre je diplomacia, tvrdí Korčok (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

V rokoch 2016 až 2019 Mikloš zastával pozíciu hlavného ekonomického poradcu ukrajinského premiér a po zmene vlády bol následne do marca 2020 vo funkcii ekonomického poradcu už novozvoleného ukrajinského premiéra. Okrem toho v rokoch 2016 až 2020 viedol strategickú skupinu na podporu reforiem na Ukrajine.

Viac o téme: KoniecPoradcaMinister hospodárstvaIvan MiklošRichard SulíkUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu