Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Príjmy do nemocníc rastú už 10 dní! Analytici odkazujú: Nie testovanie, ale vyšetrenie má byť prioritou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - V populácii dnes máme asi 100 tisíc obyvateľov, ktorí majú pozitívny výsledok z posledných 10 dní z PCR alebo z antigénového testu. Nemocnice rovnako stúpajú.

archívne video

COVID tu s nami bude natrvalo: TOTO je náš imunitný múr! Vakcíny fungujú, deltu prekonalo viac ako 1,2 milióna Slovákov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa analytikov z platformy Dáta bez pátosu nemocnice nestúpajú od pondelka, ako to bolo prezentované, ale už 10 dní "Počet pacientov SPOLU v nemocniciach mal minimum 21. januára, čo je pred 10 dňami. Rastieme už 10 dní. Nie od včera ako to je/bolo mylne prezentované na základe (ešte včera) nepresných údajov," píšu analytici. Dobrou správou však poďla nich je, že akk zrátame minimum všetkých nemocníc v DELTE, dostaneme 1326. Oproti zrátanému maximu v DELTE 4067 je to menej ako tretina. 

Dátoví analytici prišli s upozornením: Hrozí zatváranie škôl! Jasný odkaz vláde, čo má robiť

"Nárast príjmov presne korešponduje so skúsenosťami z iných krajín a prišiel približne 10 dní po náraste počtu pozitívnych prípadov (10.-13. januára). Teraz bude pokračovať, nárast môže byť aj 100% týždenne a počty príjmov sa môžu dostať na 2000. Ale to už začnú rásť aj prepustenia pacientov, ktorí sa v omicrone relatívne rýchlo zotavujú. Nárasty stavu v nemocniach budú výsledkom týchto dvoch tokov. To je dôležité," pripomínajú analytici. 

 

NIE OD VČERA, rastú už 10 dní: Nemocnice v (dátovej) TME ❗ Najprv pár faktov, ktoré sú dôležité k vývoju v...

Posted by Dáta bez pátosu on Tuesday, February 1, 2022

Čo však jednoznačne narástlo, sú počty pozitívnych pacientov. "Nárast počtu pozitívnych prípadov bol v posledných 3 týždňoch v 7 dňovom priemere z 2500 (17.1) na 6500 (24.1.) a na 13000 ku koncu mesiaca (31.7). V populácii dnes máme asi 100 tisíc obyvateľov, ktorí majú pozitívny výsledok z posledných 10 dní z PCR alebo z AG testu. Nepredpokladáme, že by sme pri súčasnej intenzite testovania (ani nie 30 tisíc testov denne) vedeli zvýšiť počty pozitívnych z dnešných 13-15 tisíc. 20 tisíc asi uvidíme do 7-10 dní, ale vyššie sa asi nedostaneme," tvrdia Dáta bez pátosu. V tejto chvíli by podľa nich malo byť prioritov hlavne diagnostikovanie symptomatických pacientoc, ich vyšetrenie a liečenia a nie testovanie. 

Viac o téme: PandémiaAnalyticiKoronavírusDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu