Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nevídaný svetelný úkaz na našej oblohe: Videli ste to aj vy? Zmizol nad Senicou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na našej oblohe sme mohli spozorovať nevídaný a nie veľmi častý úkaz. Nad Slovenskom zažiaril meteor. Jeho svit bol tak výrazný, že zatienil aj svit mesiaca, ktorý bol v tom čase štyri dni pred splnom a na niekoľko sekúnd sa stal najnápadnejším telesom na oblohe.

Veľmi jasný meteor, takzvaný bolid, preletel okolo česko-slovenskej hranice 13. januára krátko po šiestej hodine večer. Informovala o tom Česká astronomická spoločnosť.

Úlomok bol veľký v priemere asi desať centimetrov a vážil približne tri kilogramy. V dôsledku trenia v atmosfére sa jeho povrch nahrial a začal tak intenzívne svietiť, s naberajúcou rýchlosťou dosahoval dokonca takmer jasnosť Mesiaca v splne. Maximálnu jasnosť dosiahol vo výške 59 kilometrov nad zemou. Jeho svetelná dráha merala približne 150 kilometrov a prešiel ju za 5,2 sekundy.

 

Nad česko-slovenskou hranicí proletěl 13. ledna velmi jasný meteor Ve čtvrtek 13. ledna 2022 večer krátce po osmnácté...

Posted by Česká astronomická společnost on Sunday, January 16, 2022

 

Zhasol následne vo výške necelých 38 kilometrov nad zemou pohybujúcu sa rýchlosťou zhruba 10 kilometrov za sekundu južne od Senice. Žiadny významný úlomok pôvodného meteoritu na zem nedopadol.

Na celú udalosť sa môžete bližšie pozrieť na záberoch zverejnených na allsky7.net.

Viac o téme: OblohaMeteorit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu