Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pod šéfom súdnej rady Mazákom sa rozkývala stolička: Časť sudcov chce jeho koniec! Majú celý zoznam výčitiek

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák Zobraziť galériu (3)
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Pod predsedom Súdnej rady SR Jánom Mazákom sa začala triasť stolička. Časť sudcov organizuje podpisovú výzvu na jeho odstúpenie. Vyčítajú mu, že opakovane porušuje zákonné povinnosti a vyzývajú ho, aby z funkcie obratom sám odstúpil.

Podľa zákona môže súdna rada svojho predsedu odvolať, ak jeho zotrvaním vo funkcii môže byť vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva alebo jeho dobrá povesť a ak opakovane porušuje svoje povinnosti. A to sa má podľa niektorých diať práve teraz. O podpisovej akcii k výzve na Mazákovo odstúpenie informovala vo svojom blogu sudkyňa Dana Jelinková Dudzíková.

Pod šéfom súdnej rady
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Mazák mal prekročiť svoje právomoci a opakovane konať bez prerokovania a súhlasu súdnej rady a bez mandátu.

Vyčítajú mu tiež pasivitu a nevykonanie úkonov na návrat k európskym štandardom a na odstránenie nedostatkov justičnej reformy vytýkaných v Rezolúcii Európskej asociácie sudcov a v Správe o právnom štáte Európskej komisie za rok 2021.

Rovnako tak aj nezvolanie zasadnutia súdnej rady prezenčne v obdobiach, kedy to pandemická situácia umožňovala, nevhodnú politickú angažovanosť a verejné politické komentáre či dvojaký meter pri komentovaní súdnych rozhodnutí a posudzovaní návrhov na disciplinárne konania. Poukazujú tiež na porušovanie prezumpcie neviny verejnými vyhláseniami.

Novým predsedom Súdnej rady
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Z vyššie uvedeného vyplýva, že Ján Mazák opakovane porušuje zákonné povinnosti. Zotrvaním Jána Mazáka vo funkcii je vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva a dobrá povesť súdnictva. Preto vo verejnom záujme vyzývame verejným otvoreným listom predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka na odstúpenie z funkcie predsedu Súdnej rady, obratom," píše sa v blogu.

Výzva je otvorená na vyjadrenie podpory pre sudcov do 19. januára 2022. V prípade záujmu o predĺženie lehoty potrvá najneskôr do 21. januára.

 

Viac o téme: Ján MazákSúdna radaDana Jelinková Dudzíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu