Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanec Taraba opäť prerazil dno: HOAX o rozhodnutí Ústavného súdu! Médiá vraj o ňom neinformovali

Tomáš Taraba Zobraziť galériu (2)
Tomáš Taraba (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanec Tomáš Taraba naposledy zaujal verejnosť svojím zosmiešňujúcim statusom o neplnoletej dcére prezidentky Zuzany Čaputovej. Tentokrát však zdieľal nepravdivú informáciu, ktorá sa šíri na dezinformačných weboch.

Ústavný súd Slovenskej republiky 8.12. 2021 rozhodol časť zákona hovoriaca o izolácii a karanténe je protiústavná. V nesúlade s ústavou je časť zákona, ktorá sa týka nariaďovania izolácie osobám mimo domáceho prostredia. Ide pritom o pozbavenie osobnej slobody.

KORONAVÍRUS Ústavný súd rozhodol: Časť zákona hovoriaca o izolácii a karanténe je protiústavná

"Izolácia v zdravotníckom zariadení, prípadne v inom určenom zariadení v spojení s legálnou definíciou izolácie, ako aj absencia procesnoprávnych záruk osobnej slobody" uviedol ÚS k záveru o nesúlade s ústavou. Za protiústavné označil ÚS aj napadnuté ustanovenia v častiach o karanténnych opatreniach. Podľa jeho zistení "právny poriadok pre prípad karantény ako pozbavenia osobnej slobody nedostatočne určuje zákonné medze uvedeného základného práva a neposkytuje náležité procesné záruky" vyplývajúce z ústavy a Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Na správnu mieru uviedla veci aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá bola predkladateľkou sťažnosti na Ústavný súd. "Pod pojmom „ďalšie opatrenia“ sa rozumeli opatrenia odlišné od tých, ktoré sú výslovne uvedené v zákone č. 355/2007 Z. z. o ochrane verejného zdravia. Povinnosť používať rúška a respirátory, vstupy do prevádzok v režime OP/OTP, používanie GreenPass-ov a ďalšie v súčasnosti platné opatrenia majú výslovnú oporu v iných častiach zákona o ochrane verejného zdravia a týchto sa rozhodnutie Ústavného súdu netýkalo. Povinné nosenie rúška/respirátora, režim OP/OTP Ústavný súd nezrušil," napísala Patakyová.

Taraba rozhodnutie dezinterpretuje

Poslanec Taraba nehovorí pravdu už v prvej vete svojho príspevku na sociálnej sieti. Ústavný súd nezrušil karanténu na Slivestra. Na konci decembra vyšlo rozhodnutie v zbierke zákonov, čím nadobudlo platnosť. S rozsudkom ústavného súdu médiá oboznamovali hneď 8. decembra, ako bol vyhlásený a niektoré aj v deň, keď rozhodnutie vyšlo v zbierke zákonov. 

KORONAVÍRUS Nález Ústavného súdu hovorí jasne: Izoláciu možno nariaďovať už len v domácom prostredí

 

Poslanec Tomáš Taraba zdieľa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Tomáš Taraba)

Na hoax reagovala aj polícia a ministerstvo

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo na nepravdivé interpretácie, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami. "Niektoré z chýb, ktoré vytkol Ústavný súd, boli už napravené novelou zákona," spresnilo ministerstvo. Zároveň vyzvalo verejnosť, aby si dávala pozor na zdroje i kvalitu informácií, s ktorými sa stretáva na internete a sociálnych sieťach.

"Nie, Ústavný súd v rozhodnutí nikde nepíše o konci rúšok, respirátorov, covid pasov a podobne. Rúška, karantény, covid pasy aj režim OTP/OP zostávajú v platnosti a žiadna senzácia ani mimoriadna právna kľučka sa nekoná. Ústavný súd tieto veci svojim rozhodnutím nijakým spôsobom "nezrušil"," reagovala polícia.

Viac o téme: PandémiaMédiáKaranténaHoaxKoronavírusTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu