Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pandémia zmenila Slovensko na nepoznanie: Po novom roku skončí táto aplikácia, dajte si na to pozor!

Aplikácie, ktoré asistovali počas pandémie, čaká koniec. Zobraziť galériu (3)
Aplikácie, ktoré asistovali počas pandémie, čaká koniec. (Zdroj: Gettyimages.com, Facebook/Ministerstvo zdravotníctva SR)

BRATISLAVA - Obchodníci si bez nej nevedeli donedávna predstaviť ani vlastné podnikanie, no dnes sa už schyľuje k jej koncu. Nebude však definitívny a kedykoľvek môže dôjsť k obnoveniu v dôsledku vývoja situácie. Reč je o pandémii koronavírusu a aplikáciami, ktoré s ňou súviseli. Na základe certifikátov v aplikácii GreenPass a podobne sme sa mohli pohybovať po podujatiach, obchodoch či iných akciách. Už pár mesiacov však tieto elektronické vychytávky nenachádzajú uplatnenie, a tak ich čaká ukončenie.

archívne video

Možný koniec mimoriadnej situácie pre covid sa bude riešiť vo štvrtok (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ministerstvo zdravotníctva tak občanov upozorňuje na to, že od budúceho roka skončí fungovanie covidových aplikácií. "Prevádzka aplikácií na preukazovanie očkovania proti ochoreniu COVID-19 GreenPass sa skončí 31.12.2023. Rovnako tak nebudú funkčné ani aplikácie OverPass a OverPass Special, ktoré slúžili na overenie covidových certifikátov. Dôvodom je výrazný pokles využívania aplikácií," argumentuje ministerstvo.

Ukončenie prichádza po porade s MIRRI

"Kolegovia z Ministerstva investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR informovali rezort zdravotníctva o ukončení prevádzky mobilných aplikácií GreenPass, OverPass a OverPass Special ku dňu 31.12.2023. Ako objednávateľ týchto služieb tak rozhodli na základe výrazne zníženého využívania zo strany občanov a po  konzultácií a analýze odborníkov," reprodukuje stanovisko MIRRI rezort zdravotníctva.

Aplikácie GreenPass a ďalšie boli predstavené ešte za šéfovania Veroniky Remišovej na MIRRI.

Veronika Remišová predstavila GreenPass
Zobraziť galériu (3)
Veronika Remišová predstavila GreenPass  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nemusí to byť definitívny koniec

Keďže pandémia ešte v niektorých krajinách opäť pretrváva a hlásia aj narastajúce prípady covidu, aj na toto je ministerstvo pripravené, a tak to nebude znamenať definitívne ukončnie aplikácií. "V prípade, že budúci vývoj ochorenia Covid-19 by si vyžadoval opätovné spustenie aplikácií, bude možné pristúpiť k ich reaktivácii," sľubuje rezort.

Ministerka Dolinková v ružinovskej nemocnici
Zobraziť galériu (3)
Ministerka Dolinková v ružinovskej nemocnici  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Doklad o očkovaní proti ochoreniu Covid-19 aktuálne vydáva zdravotnícke zariadenie po aplikácii očkovania. O Národný certifikát o vykonanej vakcinácii možno požiadať naďalej aj Národné centrum zdravotníckych informácií.

Viac o téme: AplikáciaKoronavírusKoniecCovid-19CovidpassMinisterstvo zdravotníctva SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu