Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Heger a Matovič zmierňujú napätie: Bez Sme rodina by koalícia nemala zmysel, ostrá reakcia Sulíka

Igor Matovič, Richard Sulík a Boris Kollár Zobraziť galériu (10)
Igor Matovič, Richard Sulík a Boris Kollár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Hnutie Sme rodina treba rešpektovať, tiež chce plniť svoje predvolebné sľuby. Bez nich by nemalo zmysel pokračovať v koalícii. Uviedol to líder OĽANO a minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Dodal, že kým bol on premiér, Sme rodina mu "držala chrbát". Líder Sme rodina Boris Kollár hovorí, že reformy treba, no nie také, ktoré poškodia ľudí v regiónoch.

VIDEO Matovič o povinnom očkovaní: Zaočkovanosť by sa zásadným spôsobom nezvýšila

Matovič o povinnom očkovaní: Zaočkovanosť by sa zásadným spôsobom nezvýšila (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Boris dostal 'po frňáku'

"Bez Sme rodina by sa veľmi rýchlo rozsypala koalícia. Nedá sa fungovať s jedným, dvoma poslancami navyše voči potrebnej väčšine," uviedol Matovič. "Tým, že reformy prešli, Boris dostal symbolicky 'po frňáku', lebo sa mu ukázalo, že dokážeme fungovať aj bez neho. Na druhej strane treba priznať, že spoliehať sa na to, že takto vieme fungovať dva roky, je naivné a hlúpe." Koalícia bez Sme rodina by podľa neho vydržala mesiac či dva. "Najlepší recept na Borisa je rešpektovať jeho samého," skonštatoval Matovič.

Heger a Matovič zmierňujú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V zlom aj ťažkom

Sme rodina "držala chrbát" vo všetkom zlom a ťažkom, čo vláda musela komunikovať, kým bol premiérom Matovič, tvrdí, že SaS robila opak. "Sme rodina aj Boris Kollár vždy boli dobrým, zodpovedným koaličným partnerom a nesnažili sa ani raz hrať na seba. SaS zradili a robili si body na tom, že kritizovali vlastnú vládu." Kollár si podľa neho mohol získať body, ak by kritizoval kroky vlády, no neurobil to. "Možno to bolo preto, že som mu dokázal prejaviť rešpekt a chápať jeho postoje. Možno postupne ten pocit stratil, keď videl, že SaS štvala proti vláde, nič sa im za to nestalo a iba narastali na preferenciách," myslí si Matovič a dodáva, že Sme rodina sa možno rozhodla ísť svojou cestou. "Myslím si, že zďaleka to nie je v tom rozsahu ako to, čo tu robila SaS rok," dodal líder OĽANO.

Heger a Matovič zmierňujú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa Matoviča je logické, že aj Sme rodina chce splniť niektoré zo svojich predvolebných sľubov. "Treba sa snažiť, namiesto arogantného prístupu k nim a zosmiešňovania hľadať riešenia, ako im pomôcť naplniť ich predvolebné sľuby."

Heger a Matovič zmierňujú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V programovom vyhlásení vlády sa píše o prijatí reforiem, ale nie je tam uvedené, v akej forme, vyhlásil Kollár. "Reformy treba robiť, ale tak, aby nepoškodili ľudí v regiónoch. Bohužiaľ, ľudí nevypočuli," skonštatoval na margo nedávno prijatých reforiem. Nemal problém za ne zahlasovať, ak by sa v nich upravili veci, ktoré navrhovali regióny alebo odbory, čo sa nestalo. Ďalšie reformy podľa svojich slov podporuje bez problémov.

Heger a Matovič zmierňujú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vzťahy v koalícii sú momentálne pracovné

Vzťahy v koalícii sú momentálne pracovné. Koaličné strany medzi sebou veľa diskutujú a hľadajú dohody. Vydržia spolu dovtedy, dokým budú dosahovať výsledky. Uviedol to predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

Do toho, aby sa strany dohodli, investuje Heger podľa vlastných slov veľa úsilia. Myslí si, že koalícia dosahuje výsledky. "Snažím sa kolegov privádzať ku konštruktívnej diskusii. Veľa sa s nimi rozprávam. V súkromí volím aj tvrdšiu reč," konštatuje premiér. Myslí si, že koalícia má diskutovať o návrhoch, nemá však veľa "vajatať", musí prísť k záverom a posunúť sa ďalej.

Heger a Matovič zmierňujú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Je pre neho dôležité, aby diskusia medzi koaličníkmi bola v medziach úcty. Konštatuje, že najhoršie je, ak sa do diskusie vložia emócie. "Hovorím, že kto prináša rozbroje a hnev alebo ukazuje prstom, je kontraproduktívny," poukázal Heger.

Sulík by na mieste Sme rodina zvážil zotrvanie v koalícii

Líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík by na mieste Sme rodina zrejme zvážil zotrvanie v koalícii, v ktorej by nechcel podporovať zásadné reformy. Nebude to však od hnutia žiadať. Skonštatoval to s tým, že koalícia napokon zásadné reformy národných parkov či zdravotníctva zvládla presadiť aj bez Sme rodina. Prekvapuje ho však zhovievavý prístup lídra OĽANO Igora Matoviča, ktorý hovorí o potrebe rešpektovať Sme rodina.

Heger a Matovič zmierňujú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Igora Matoviča nebudem komentovať, nedáva to zmysel, robím to vyše roka a celkom mi to prospieva. Reformy sú schválené. Veľmi ma však prekvapuje táto zhovievavosť Matoviča, lebo keď som si ja dovolil v minulosti mať iný názor na niektorú vec, tak to hneď bolo, že sa 'hrajuškám' s percentami. Teraz to treba rešpektovať. Na to nech si každý názor spraví sám,“ poznamenal Sulík.

Heger a Matovič zmierňujú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

VIDEO Šokujúce slová Sulíka k Sme rodina: Na ich mieste by som zvážil zotrvanie v koalícii, Matovič ma prekvapuje

Šokujúce slová Sulíka k Sme rodina: Na ich mieste by som zvážil zotrvanie v koalícii, Matovič ma prekvapuje (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Nízka dôvera vlády ho neteší

Na otázku o celkovej nízkej dôvere vlády u občanov odpovedal tým, že ho to neteší. „Je to veľakrát na hanbu. Myslím si, že sa ten prepad dôvery prinajmenšom stabilizoval, odkedy je premiérom Eduard Heger (OĽANO). Viem, že sa snaží držať koalíciu pokope. Snaží sa držať dohody. Ale život v koalícii je nepredstaviteľne ťažký pre toho, kto to ešte nezažil,“ skonštatoval.

Heger a Matovič zmierňujú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Napriek tomu však podľa Sulíka má koalícia ešte životnosť a vydrží do konca volebného obdobia. „Zvykli sme si trochu na seba, každý sa prispôsobil existujúcemu stavu. Ja napríklad tak, že nekomentujem Igora Matoviča. Dni plynú, robota ide. Čo sa týka prác na ministerstve hospodárstva, nemôžem sa sťažovať, že by to nešlo. Robíme to, čo máme v úlohách,“ uzavrel.

Viac o téme: KoalíciaIgor MatovičBoris KollárSme rodinaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu