Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko a Francúzsko podpísali spoluprácu v kultúrnej oblasti

Natália Milanová
Natália Milanová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PARÍŽ - Slovensko a Francúzsko bude spájať Program bilaterálnej spolupráce v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu. Dokument v piatok podpísali slovenská ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) a francúzsky veľvyslanec na Slovensku Pascal Le Deunff.

"Francúzsko je pre Slovensko významný spojenec nielen ako investor a obchodný partner, ale tiež partner v oblasti kultúry, ochrany kultúrneho dedičstva a širokého spektra aktivít všetkých umeleckých smerov. Som presvedčená, že v prípade kultúrneho partnerstva Slovenska a Francúzska tento program prispeje k posilňovaniu vzťahov medzi našimi krajinami, inštitúciami a umelcami," uviedla šéfka slovenského rezortu kultúry.

Vysvetlila, že obe krajiny si prostredníctvom tohto dokumentu vymedzili prioritné témy spolupráce. "Je medzi nimi napríklad oblasť audiovizuálneho a filmového priemyslu, ale aj prepojenie umeleckých škôl či spolupráca v oblasti literatúry," spresnila Milanová.

Užšia spolupráca kultúrnych inštitúcií

Dodala, že dokument vytvára priestor na zdieľanie skúseností v oblasti obnovy a reštaurovania pamiatok prostredníctvom výmenných programov a vytvára tiež predpoklad na užšiu spoluprácu kultúrnych inštitúcií, napríklad zamýšľanú kooperáciu medzi Slovenskou národnou galériou a Národným centrom umenia a kultúry Georgea Pompidoua v Paríži.

Francúzsky veľvyslanec avizoval snahu o široký participatívny rozmer spolupráce. "Pri realizácii našej dohody budeme dohliadať na to, aby boli zapojené nielen oba štáty, ale tiež samosprávy, kultúrne inštitúcie, umelci a experti z oboch krajín," povedal Le Deunff, ktorý potvrdil, že oblasť kultúry bude mať pevné miesto medzi prioritami nadchádzajúceho francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Dohoda o novej bilaterálnej spolupráci sa zrodila počas oficiálneho stretnutia ministerky kultúry SR Natálie Milanovej a  francúzskej ministerky kultúry Roselyne Bachelotovej, ktoré sa uskutočnilo v júli v Paríži.

Viac o téme: KultúraSpoluprácaFrancúzskoNatália Milanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu