Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kauza v Košiciach graduje: Predražené teplomery preverí hlavný kontrolór

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR / AP, Erika Ďurčová, Milan Kapusta)

KOŠICE - Hlavný kontrolór Košického samosprávneho kraja (KSK) Jozef Hudák vykoná kontrolu prípravy a priebehu verejného obstarania nákupu prechodových teplomerov, ktoré realizoval Košický samosprávny kraj (KSK). Vyplýva to z uznesenia, ktoré v pondelok schválili krajskí poslanci v súvislosti s podozreniami z predraženého nákupu.

Súčasťou kontroly má byť aj porovnanie jednotkovej ceny bezkontaktných teplomerov a zdôvodnenie rozdielu oproti cenám, za ktoré obstarávali takýto tovar iné samosprávne kraje. Uznesenie navrhol poslanec Ján Jakubov. Poslanci zároveň vzali na vedomie informáciu predsedu KSK Rastislava Trnku v medializovanej kauze. 

Trnka opätovne uviedol, že teplomery zakúpené KSK za vyše 180.000 eur oproti tým, ktoré v minulosti nakupovali Banskobystrický a Nitriansky samosprávny kraj, boli vo vyššej verzii, s dodávkou, montážou a kalibráciou, ako aj predĺženou zárukou.

Rastislav Trnka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Údajne vychádzali z víťaznej ponuky

Zároveň konštatoval, že vychádzali z víťaznej ponuky od oslovených troch firiem. "Sme presvedčení, že sme pri týchto zákazkách postupovali nie že v súlade, ale nad rámec zákona," povedal. Oslovená pritom bola podľa neho aj firma, ktorá dodávala teplomery do iných dvoch krajov, pričom v prvom prípade nereagovala a v druhom dala ešte vyššiu, ako bola víťazná ponuka. 

KSK podľa Trnku očakáva kontroly aj zo strany Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Informoval, že sám zriadil komisiu na čele s hlavným kontrolórom kraja na porovnanie cien dodaných teplomerov a analýzu skutkového stavu. Do komisie pozval aj poslancov Jakubova a Milana Potockého, prvý účasť v komisii na zastupiteľstve odmietol. "V prípade, že po analýze porovnaných cien dodaných teplomerov vo verejných inštitúciách bude zdokladovaný rozdiel, budeme vymáhať tento rozdiel od dodávateľa," oznámil Trnka. Podľa informácií Denníka N mal KSK nakúpiť v porovnaní s inými krajmi teplomery za dvojnásobnú cenu. 

Viac o téme: TeplomerHlavný kontrolórKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu